Po rozvodu rodičů žil Jaromír od čtyř let právě s tatínkem Františkem (†81). Byl taky herec, navíc šéf kladenské operety. Maminku Ludmilu, která dělala asistentku režie, vídal Hanzlík jen o víkendech. O to víc na herce zapůsobilo, když se díky pořadu ČT Tajemství rodu dostal až k domu, kde se jeho táta narodil.

Hanzlíkovi prarodiče pocházeli z nuzných poměrů. Bydleli se dvěma malými dětmi v polosuterénu. Nemohli ani větrat, protože okolo chodili psi a čurali do oken. Nezdravé prostředí se neblaze podepsalo na zdraví Hanzlíkovy babičky Marie. Zemřela v pouhých 24 letech na tuberkulózu. Malému Františkovi byly dva roky, když ztratil mámu. „Já tátu miloval. Když teď přijdu na to místo, kde se asi narodil...,“ vehnaly se Hanzlíkovi slzy do očí a větu nemohl dokončit.

Jaromírův otec František měl milosrdnou smrt. Postavil si v brdských lesích vlastníma rukama chatu. „Se svou poslední láskou, o třicet let mladší Vlastou, si 7. května 1995 plánoval u táboráku svatbu,“ vzpomíná Hanzlík. „Ráno se probudil v dobré náladě, jako obvykle si pískal. Volal na Vlastu – anděli, kde jsi? Hned se vrátím, odpověděla. Když přišla do místnosti, byl tatínek po smrti,“ líčí herec.

Sestra Jaromírova dědečka Růžena (†79) byla herečka a zamilovala se do tehdy slavného cyklisty Jindřicha Vodílka. Přebrala ho samotné Emě Destinnové (51), a dokonce se za něj provdala. Když ale Růžena v roce 1961 zemřela, její popel si nikdo nevyzvedl.

Skončila v hromadném hrobě. „To je teda šok,“ reagoval překvapeně herec. „Táta ji měl rád, byl jí vděčný za to, že ho přistrčila na uměleckou dráhu. Nechápu to,“ kroutil na závěr nevěřícně hlavou Hanzlík.  

Samé překvapení

Pátrání po Tajemství roduJaromíra Hanzlíka, které jste mohli vidět ve středu na ČT, přineslo řadu překvapení. Herec například zjistil, že jeho prateta Růžena konkurovala v lásce samotné pěvkyni Emě Destinnové (†51). Dozvěděl se taky, kdo vychoval jeho otce, přivedl ho k divadlu a tím odstartoval i jeho životní dráhu. Jaromír Hanzlík se na obrazovce objevil naposledy v Sanitce 2.

Dědeček zatčen za opilství

Hanzlíkův rod zažíval i humorné chvilky. Třeba když se hercův dědeček v pražských Nuslích opil a ustlal si na lavičce. C. k. strážníci ho promptně zatkli a pořídili o incidentu zápis. Dokonce si nešťastníka i vyfotili.

Co na obrazovce nebylo: Přebral ženu Neckářovi!

V pátrání po rodinných kořenechJaromírovi pomáhal jeho syn David (46) z prvního manželství se zdravotní sestrou Jarkou. Herec ji přebral zpěvákovi Václavu Neckářovi (71), který Jarku velice miloval. Když musel odjet na delší turné, svěřil ji právě Jaromírovi, aby mu ji pohlídal. Tehdy dvacetiletý Hanzlík se do hlídání tak položil, až z toho byla svatba a dítě na cestě. Neckář si později vzal taky Jaroslavu, ale tanečnici, za svobodna Žlábkovou. Je s ní dodnes.

David se s otcem v 90. letech nepohodl kvůli vysokému nájemnému. Herec požadoval balík peněz za pronájem prostor, v nichž jeho syn provozoval restauraci, a nemínil slevit. Dům mu sice patřil, ale údajně z výchovných důvodů se ke svému prvorozenému dítěti zachoval jako k cizímu. „Byl jsem příliš mladý otec,“ říká dnes s nadhledem herec, který se ženil v pouhých dvaceti letech.

Fotogalerie
10 fotografií