Celým rodinným příběhem se jako červená nit vine dramatický osud Jiřinina otce Františka Bohdala.

V 50. letech byl odsouzen na 15 let do věznice ve Valdicích. Uvěznili ho 14 dní před Jiřininou svatbou. Herečka potom živila celou rodinu včetně mladší sestry Jaroslavy (72). „Tatínek pak svůj příběh nikdy nechtěl vyprávět,“ říká Bohdalová v dokumentu ČT. Mimo jiné se konečně z archivů dozvěděla proč. Musel podepsat mlčenlivost. Kdyby ji nedodržel, znovu by ho bez milosti zavřeli.

Vysvětlená křivda

Františka Bohdala obvinil v roce 1954 komunistický soud, že ukrýval ministra Benešovy exilové vlády. Klasifikovali to jako napomáhání k velezradě a přidali k tomu přechovávání zbraní. Jiřinin vzdálený bratranec Miroslav Kopt si totiž k němu do truhlářské dílny schoval osm pistolí. Teprve díky natáčení si po více než půl století s herečkou vyříkali, jak to tehdy bylo. Bohdalová totiž myslela, že to na tatínka práskl při výslechu on. Nebylo to tak. Rodina se ještě víc stmelila. „Jsem ráda, že jsme se sešli a že jsem si tu dobu zpětně zmapovala,“ řekla potěšeně herečka.

 

Nový příbuzný

Česká televize objevila dokonce ještě jednoho příbuzného herečky, o němž neměla dosud ani tušení. Je to taxikář Vladimír Bohdal, vzdálený synovec. Jiřina zjistila, že kromě očividné podoby mají oba v rodokmenu v roce 1650 předka Jiřího Bohdala. Vladimír navíc žije celý život blízko Milíkovic a Kamenného Újezda, kde měli Bohdalové podle dochovaných záznamů v 15. století rozsáhlý statek i s rybníkem zvaným Bohdal.

Nedoručený dopis

Do rukou se herečce dostal i nikdy nedoručený dopis maminky tatínkovi do vězení. „Je to pro nás všechny zkouška od Boha, buď zdravé mysli a hlavu vzhůru. Věř, že kdybych neměla víru a pevné doufání, že až se tato bouře přežene a zase bude hezky, tak bych to vůbec nepřežila...“ Těmito slovy před 60 lety dodávala uvězněnému Františkovi síly jeho žena Marie. Cenzura přes dojemné vyznání napsala ZÁVADNÉ a psaní adresátovi nikdy nedala.

Fotogalerie
12 fotografií