Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vypočítavý Krejčíř: Objednal si Gotta a tygra, ale platit nechtěl!

Autor: red - 
27. srpna 2015
22:27

Až na samý začátek kariéry Radovana Krejčíře se vrací Jaroslav Kmenta ve své nové knize Padrino Krejčíř – Gangster. Mapuje, jak kdysi začínal, jaké podvody plánoval, proč se na něj zaměřila policie a co vedlo k tomu, že se dal na dráhu gangstera. Kniha vychází 3. září a Blesk z ní exkluzivně přináší ukázky:

Krejčíř byl miliardář, ale peníze nechtěl moc rozhazovat. Ne že by šetřil. Ale když na to přišlo, pro korunu by si nechal provrtat koleno. Jednou se dokonce vyhýbal zaplatit i za velkolepou oslavu svých narozenin. Policisté se to dozvěděli náhodou, když jim o Krejčířových začátcích na Ostravsku vyprávěl jeden z opavských kriminalistů.

Policisté Oldřich Kopp a Milan Dvořák se v Opavě dozvěděli pár perliček ze života Krejčíře. Vypovídaly o jeho charakteru. Krejčíř se narodil 4. listopadu 1968. A v roce 1998 připravil velkolepou oslavu svých třicátin.

„Pozval si asi sto hostů do Ostravy do hotelu Imperial. Tam je jedna z nejlepších restaurací široko daleko. Krejčíř sem jezdíval už jako mladík, když veksloval u ostravských Tuzexů. Snack bar Sněhurka, bar Salajka nebo restaurace Moskvanka. Byl tady jako doma. Ty třicátiny tam slavil 13. listopadu 1998,“ vyprávěl na schůzce jeden z detektivů opavské kriminálky, který na případu Krejčíře v minulosti pracoval.

„Byla to tenkrát velká sláva. Jeho známí tam přivlekli dokonce živýho tygra na obojku, aby si ho Káčko mohl pohladit. A jako hřeb večera měli nachystaného Karla Gotta,“ vzpomněl si kriminalista.

A vyprávěl dál: „Krejčíř se svou ženou Kateřinou vítali hosty hned u vstupu do restaurace. Hostesky nabízely šampaňské a ženám dávaly růže. Krátce po sedmé večer přišel na pódium otec Lambert Krejčíř. A v proslovu řekl, že si nesmírně váží toho, jakého syna vychoval, že mu dělá jenom radost. Pak přišel podnikatel František Pivoda a poblahopřál Krejčířovi za všechny hosty. Raut byl bohatý. Na výběr byly medajlonky z lososa, krůtí roláda, jelení steak na černém rybízu, brokolice v mandlové omáčce a také azú z vepřové kýty. A v deset večer pak byl velkolepý ohňostroj, poté magická show, taneční vystoupení a volná zábava.“ „A kam vlastně míříte těma narozeninama?“ zeptal se Kopp.

„Tu oslavu si nechal Krejčíř zajistit u profesionálů. Byla to firma Fin Club z Českého Těšína. Ale Káčko za oslavu odmítal zaplatit. Tak to dal majitel té firmy k soudu. Nějakej Jan Troják se jmenoval. Od něho všechny tyhle detaily známe. Krejčíř napsal jeho právníkovi, aby si dal na hlavu mokrej hadr, protože v hotelu Imperial se toho dne společenská akce firmy Corimex nekonala. A cituji: ,Z těchto skutečností vyplývá, že není důvod, proč by společnost Corimex měla hradit náklady společenské akce. Pokud se jedná o úhradu dané akce mou osobou, tak tato záležitost je předmětem současného jednání a osobní dohody mezi mou osobou a panem Trojákem.‘ Tohle poslal Krejčíř Trojákovi.“

„Z toho bych teda úplně moudrej nebyl. Tak byla to akce Krejčíře, nebo firmy Corimex?“ zeptal se detektiv Dvořák. „To vám chci přesně říct. To je taková metoda à la Krejčíř. Co nejvíce mlžit. A oddalovat platby. A nakonec nezaplatit,“ řekl jim opavský kriminalista.

„Takže podvod,“ shrnul to Kopp. „Jo. Neměl slitování. On tu oslavu asi nechtěl platit z firemní kasy, ale chtěl to vyřídit osobně, z ruky do ruky s tím Trojákem. Třeba za třetinu ceny. Tak proto hrál Krejčíř tohle divadlo. Jenže Troják se nedal a poslal k soudu originál objednávky od Krejčíře za firmu Corimex. V ní stálo černé na bílém úplně něco jiného. Psalo se v ní: ,Objednáváme tímto u Vás zajištění akce Prezentace firmy Corimex dne 13. 11. 1998 v hotelu Imperial Ostrava. S pozdravem Ing. Radovan Krejčíř, předseda představenstva Corimex, a. s.‘ A bylo vymalováno.“

„Takže Krejčířova firma Corimex zaplatila?“ dotázal se Kopp. „Ne. Ve chvíli, kdy mělo dojít k soudnímu přelíčení, tak za Trojákem přišli dva muži. Asi z Káčkovy ochranky. Byli prý vysocí a urostlí. Donutili ho podepsat prohlášení, že peníze od Krejčíře za oslavu už převzal. Troják to prohlášení ze strachu podepsal. Ale všiml si, že datum, které bylo na papíře uvedené, je nesmysl. Protože v ten den, kdy měl od Krejčíře peníze jakoby přebírat, byl na služební cestě. Takže si byl jistý, že to pak znovu zažaluje a vyhraje,“ popisoval opavský kriminalista.

„To byl odvážnej, ten Troják,“ doplnil Dvořák. „Byl. Navíc si oba muže stačil vyfotit. Pak to oznámil policii a podal na Krejčíře trestní oznámení. Krejčíř pak dluh radši vyrovnal a Troják oznámení stáhl.“ Dvořák ještě nahlédl do podkladů, které si na schůzku opavský kriminalista přinesl, a zvolal: „Tak tohle musíme vzít Kájovi do Prahy. Tady je bezvadná charakteristika Káčka. Víš, jak on má tyhle chorobopisy gaunerů rád,“ zasmál se nad dobovým dokumentem z oslavy Krejčířových třicátin. (Kája byl jejich nadřízený u protikorupční policie – Karel Tichý.)

Byla to informace napsaná zřejmě Trojákem pro moderátora večera. Stálo tam: „Oslavenec – Ing. Radovan Krejčíř z Českého Těšína, oslava 30. narozenin, podnikatel, majitel několika firem v Českém Těšíně a v Praze. Za doby svého podnikání dosáhl mnoha úspěchů, manželka Kateřina a syn Denis. Zájmy – silná auta a motorky, cestování, má rád dobré víno. Aktivní, cílevědomý a ctižádostivý člověk.“

Gangster KA do kin

Podle předlohy Jaroslava Kmenty byl natočen i kriminální thriller Gangster KA. První samostatný díl bude mít premiéru 10. září, druhý pak přijde do kin v listopadu. V roli, jejímž předobrazem byl Radovan Krejčíř, se představí Hynek Čermák.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi