Pan Plocek vypráví ve svém malém bytě v centru Prahy o muži, který byl úspěšný sportovec, ovšem dostal se do kriminálu. Svoji zlost si vybíjel právě na synovi, a to už od jeho čtyř let.

„Byl úspěšný hokejista a tenista. Když skončil, měl průšvih a zavřeli ho. Po návratu pracoval v železárnách, a tak si vybíjel vztek z propadu,“ vypráví Plocek. Na mysli má Jana Hanse Plocka (†69), který hrál ve třicátých letech hokej a tenis za slavné LTC. Zlost si vybíjel nejen na Janovi, ale i na jeho nevlastním bratrovi Pavlu Kupkovi (69), moderním pětibojaři, který v roce 1968 reprezentoval Československo na olympijských hrách v Mexiku.

Jak teror vypadal? „Jako malý kluk jsem mu omylem přeřídil budíka, on zaspal a neskutečně mi nařezal. Do rána mě nechal klečet a já omdlel a přeležel si nohy,“ vypráví pan Plocek jeden z řady příběhů. „Jindy mě obvinil, že jsem mamince švadleně vystřihnul kus látky. Donutil mě vymýšlet si a přiznat se, aby měl důvod mě zmlátit. Když se ukázala pravda, zmlátil mě znovu, že lžu,“ líčí muž.

Mlácení bylo na denním pořádku a bylo čím dál nesnesitelnější. „Jednou nás oba s bratrem zmlátil bačkorou do krve. Jindy mi mlátil hlavou do skleněné výplně, až ji rozbil. Bratra také jednou prohodil sklem. Byl to teror,“ vypráví muž.

Záchrana nakonec přišla díky bratrovi. „Dělal moderní pětiboj a otec se ho začal bát. Nakonec se s maminkou rozvedli,“ vysvětluje Plocek a přidává, že otec špatně skončil. „Měl Bürgerovu nemoc, přišel o nohy a zemřel,“ dodává.

Sám si ale kvůli týrání nese následky. „Nevyhledávám společnost. Jsem uzavřený na svém ostrově a mezi mnou a ostatními je zeď, kterou nedokážu odbourat. Loni mi zemřela maminka a pak mi dva roky trvalo, než jsem se dokázal vrátit do toho bytu,“ vysvětluje.

Výzva Blesku

Máte s domácím násilím osobní zkušenost? Stali jste se obětí vy nebo někdo z vašich blízkých? Napište nám na tip@blesk.cz, nebo volejte na 724 249 000.

Fotogalerie
5 fotografií