Werich byl ovšem při přípravách natáčení filmu z roku 1978 už velmi nemocný, a nabídku scenáristy Zdeňka Svěráka a režisérů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Podskalského odmítl. Role tak putovala k penzionovanému opernímu pěvci Kalašovi, v době natáčení osmašedesátiletému rodákovi z Vídně a někdejšímu sólistovi opery Národního divadla. Ten si o své první filmové příležitostí v roce 1979 popovídal se Zemědělskými novinami!

"Ve filmu mám záměrně zpívat špatně, a to se vždycky hůř dělá, než když má člověk zpívat dobře. Už jsem sice devět let mimo divadlo, nemusím dbát o své hlasivky, ale přece jenom by se mi ve filmu líp zpívalo, kdybych se měl snažit o co nejlepší pěvecký projev," stýskal si pěvec s tím, že víc toho už asi nenatočí.

"Byl jsem překvapen jako filmový novic tím, jak rychle se natáčí a poměrně málo zkouší. V divadle jsem byl zvyklý všechno precizně nazkoušet a neimprovizovat při představeních. Ale snadno jsem si zvykl i na tento způsob práce, a tak kdyby někdo přišel a chtěl, abych hrál ve filmu zase, asi bych to přijal. Myslím si však, že tato moje první filmová role byla také mou rolí poslední," usuzoval s ohledem na svůj pokročilý věk. Ve skutečnosti si ale už o rok později zahrál v seriálu Arabela a pak ještě drobné role v několika filmech. 

Kde prý ho Smoljak se Svěrákem objevili, nevěděl. "Znali jsme se jen jako divák a herec nebo zpěvák. Nevím ani, jestli si mne ještě pamatují z doby mého působení v opeře Národního divadla, jestli viděli Dalibora, v němž jsem zpíval Žalářníka, nebo jiné opery. Ale jsem pilným návštěvníkem Divadla Járy Cimrmana, mám rád Smoljaka a Svěráka jako autory i jako herce, proto jsem okamžitě přijal nabídku hrát v jejich filmu, který je pro Smoljaka dokonce režijně filmovým debutem," dodal.

Karel Kalaš byl údajně v době natáčení nemocný a chápal roli jako rozloučení s tímto světem. Nakonec se však z tohoto světa těšil ještě přes dvacet let. V roce 1995 obdržel cenu Thálie za celoživotní mistrovství a zemřel v požehnaném věku 90 let v Praze 3. května 2001.

Fotogalerie
7 fotografií