1. I když se traduje, že Stouny do Prahy pozval Václav Havel, bylo tomu naopak. Mick Jagger osobně napsal Havlovi, že si ho jako člověka velmi váží a rádi by tady vystupovali.

2. Den před plánovaným koncertem se přivalili prezidentským speciálem na pražské letiště. Přesně jak to Mick Jagger po dva týdny oznamoval z televizních obrazovek.

3. O hodinu později se ubytovali ve třech patrech nejluxusnějšího pražského hotelu  Palace, jehož pokoje byly pro tu příležitost dovybaveny povypůjčovanými věcmi včetně smutečních vlajek, jež sloužily k zatemnění oken.

4. Stouni vstávali ve tři hodiny odpoledne. Prošli se po Praze, Mick si dal kafe v espresu U Lorety. K večeři s paní Havlovou v restauraci Rybárna na nábřeží si dali pstruha.

5. Pár hodin před koncertem je přijal prezident a pak i přeplněné nádvoří Pražského hradu, jemuž mávali z prezidentského balkonu. Před tím si všichni zakouřili v prostorách Hradu.

 

Slavná fotka Havla s Mickem Jaggerem a Keithem Richardsem
Autor: INT, Blesk

 

6. Ve 21.42 stanuli před vyprodanou výsečí strahovského stadionu, jež pojala hodně přes sto tisíc lidí. V dešti se naplnil sen několika generací našich hudebních fanoušků. Krátce před jednou v noci už letěli do Londýna. Na palubu letadla jim došel telegram od prezidenta. Svěřil se kromě jiného skupině s pocitem, že jejich hudba je o tom, oč usiluje svým životem i dílem.

7. Lístky na nejslavnější kapelu všech dob stály 250 korun, což na tehdejší dobu bylo docela dost.

 

Lístky se prodávaly za 250 korun!
Autor: INT, Blesk
 

8. Tehdy neexistovaly stánky s předprodejem vstupenek, tak si pořadatelé od majitele Výstaviště Václava Kočky půjčili maringotky, které brázdily Prahou.

9. Originální logo z plakátů bylo i na tričkách, která se prodávala za 150 korun. Jejich hodnota je prý dnes okolo deseti tisíc.

Podobný motiv byl i na tričkách, která se prodávala za 150 korun.
Autor: INT, Blesk

10. Předskokanem Stounů byl Vladimír Mišík se svou kapelou ETC. Rockový nestor byl tak nervózní, že si na pódium přinesl futrál bez kytary.

11. Skupinu osobně uvedl prezident Václav Havel: „Z hvězdného nebe se do naší republiky snesla kapela Rolling Stones.“ Po tomhle následoval obrovský potlesk a řev, což Havla vyvedlo z míry. Ale když se otočil, uviděl Richardse a Jaggera, který na něj křičel: „Hej, ty seš hvězda!“

Keith a Václav Havel
Autor: Foto: INT

12. Z koncertu má nezapomenutelnou historku jedna z redaktorek Blesku. Během něj se jí chtělo na toaletu, tak využila Toi Toi kabinky. Ale bohužel to bylo ve chvíli, kdy okolo ní procházela rozdováděná skupinka, která kadibudku tak rozkývala, až ji s redaktorkou převrátila.

13. Jediný rozhovor v Čechách s Mickem Jaggerem a Keithem Richardsem udělal novinář Roman Lipčík pro časopis Mladý svět. Rozhovor proběhl v apartmá hotelu Palace.

14. Lipčík vzpomíná na rozhovor s Keithem takto: Keith mi nabízel marlbora, já jemu sparty, kterými vzal zavděk jen jednou a pak se vrátil k vlastní značce. Navzájem jsme si připalovali, kdo bude rychlejší. Přemlouval mě, abych si s ním dal panáka, a na moje pýřivé vysvětlování, že jsem se ocitl na strmém tobogánu alkoholismu a chci s tím něco dělat, se jen blahosklonně usmál a nechal mi mou naivitu.

Roman Lipčík byl jediný novinář, který dělal rozhovor s Mickem a Keithem.
Autor: archiv Insinkt

15. Obří pódium, které přivezlo několik desítek kamionů, připomínalo ropnou rafinerii, zdobily ho obří nafukovací panny a psi.

16. Václav Havel od muzikantů dostal několik dárků. „A taky jsme mu dali krásnou bundu, aby mu v zimě nebylo chladno, a popřáli mu, ať mu všechny ty reformy vyjdou,“ prozradil Richards v rozhovoru pro Mladý svět.

17. I když kapela měla jasné požadavky, prý byly rozepsané na dvou stranách, jídlo jedli české. „Na turné ale nemůžeme být příliš vybíraví, jinak bychom nemohli vůbec jezdit, takže asi jím i něco od vás. Asi jo, protože mi jídlo tady připadá o hodně jiné než v západní Evropě,“ řekl Jagger.

18. Mick Jagger si do Prahy přivezl speciálně upravený kamion, kde má běžecký tunel. Před koncertem vždy hodinu běhá.

Legendární rocková kapela několikrát oznámila konec!
Autor: Profimedia.cz

19. Skupina se vzdala honoráře, což fakticky znamenalo, že koncert nestál 800 tisíc dolarů, ale 350 tisíc. Výtěžek přes 4 miliony korun putoval Výboru dobré vůle prezidentovy ženy Olgy Havlové, který jej využil pro zdravotně postižené děti.

20. O to, aby mohli vystoupit na strahovském stadionu, se velkou měrou postarala olympijská gymnastka Věra Čáslavská.

21. Celý den pršelo, ale půl hodiny před vystoupením Stounů přestalo a rozpršelo se až po skončení koncertu.

22. Do Prahy si jako jediný ze členů přivezl partnerku Ron Wood. Tehdy byla jeho druhou ženou blonďatá modelka Jo Wood.

23. Zpěvák se naučil několik českých frází, jako kameny se valí do Prahy nebo jsme šťastní, že jsme tady, a aby je nezapomněl, tak si je nahrává a během koncertu mu je pouští do sluchátka v uchu.

24. Půl milionu wattů bylo slyšet po celé Praze.

25. Do České republiky se Rolling Stones vrátili ještě čtyřikrát. Vzhledem k tomu, že opět vystupují, je zbožným přáním všech, aby se ještě jednou v Čechách zastavili.

Video
Video se připravuje ...

25 let od megakoncertu Rolling Stones v Praze! Koukněte, jak to tu žilo! Česká televize

 


Zdroj: http://www.denik.cz/hudba/meli-za-sebou-prvni-koncert-a-ozvali-se-legendarni-rolling-stones-20141120-6hvb.ht