Před padesáti lety se spolu setkali v Brně ve studentském divadle Marta. Felix Slováček (72) studoval JAMU a ona se učila na kadeřnici. „Pamatuji si to jak dnes. Měla jsem tehdy dlouhé blond vlasy a dala si do nich ještě příčes. Měla jsem ohon přes rameno a na něm velkou mašli. Viděla jsem, že někdo stojí ve dveřích. Otočila se – a on to byl Felix. Hrál v Martě tehdy na saxofon a já tam vypomáhala česat herečky. Zeptal se, jestli s ním půjdu do kina. Jistě že jsem souhlasila,“ svěřila se deníku Aha!.

O Felixovi mluví jen v dobrém: takového chlapa prý jen tak někdo nenajde. „Vždycky se uměl chovat k ženám, byl to prostě chlap, je to chlap a vždycky to chlap bude. Na první rande mě vzal do kina. Ptal se mě, jestli chci jít na ruskou klasiku nebo americký western Velká země. Tak jsem si vybrala raději ten western. Ale stejně si z toho filmu moc nepamatuju, měli jsme tam úplně jiné starosti,“ povídá s úsměvem.

Společně si padli do noty a další setkání na sebe nenechala dlouho čekat. Felix Věře posílal zamilované vzkazy a chodili spolu do kina nebo tančit do Máje. „Uměla jsem dobře tancovat, ale Felix tehdy nebyl žádný tanečník. Třeba valčík mu moc nešel. Vždycky vzpomínám na to, když jsme spolu šli, jaké nosil podpatky. Byl menší než já, tak se mi chtěl vyrovnat. Vždycky mě rázně chytl za ruku a hrdě si mě vedl. Prostě to bylo moc fajn, i když je to dávno,“ vypráví.

Maminka s tetou paní Věru do vztahu s Felixem hrozně tlačily. Obě by ji viděly nejraději jako jeho manželku. Paní Věra ale na manželství vůbec nemyslela, byla mladá a bylo jí takhle dobře. Možná by se spolu časem vzali, jenže jim do cesty přišli Rusové. „Měli jsme se tehdy sejít o půlnoci 21. 8. 1968 v brněnské restauraci Bohéma. K setkání ale nedošlo. Bála jsem se vyjít ven, všude byli vojáci a tanky. Dodnes nevím, zda tam byl a čekal na mě. Já nepřišla,“ vzpomíná.

Felix se paní Věře ozval až v roce 1971, kdy ji pozval na koncert, kde hrál s Karlem Gottem. Jenže to už byla dva roky vdaná, a tak na koncert šla i se svým manželem. „Felix nevěděl, že jsem se vdala a pamatuju si, jak hrál song jenom mně. Věděl, že sedím v desáté řadě. Kýval hlavou a řady odpočítával. Vyhlížel mě. A dokonce mi ten song věnoval! Hlásil, že hraje pro Věru, a Karel Gott se tomu smál,“ říká.

I když už randění skončilo, Felix se k paní Věře hlásil i dál. „Vždycky zavolal a pozval mě na svůj brněnský koncert. Jednou za dva až tři roky. Už jsme se ale nestýkali, jen jsem se na něho šla podívat jako divačka,“ vzpomíná Věra.

Mediální kauza kolem Felixe Slováčka jim paradoxně pomohla vzkřísit jejich vztah. „Volal mi Felix. Četl článek s mým životním příběhem a říkal, že mě zase pozve na koncert, až bude hrát v Brně. Kdy to bude, nevím, ale půjdu ráda. Felix je chlap, na kterého se nedá zapomenout. Měl vždy krásné rty, zuby, úsměv. Když se zasmál, bylo to neskutečné. Tím mně učaroval, to vidím dodnes. I když je to padesát let,“ říká paní Věra.

Fotogalerie
8 fotografií