Rodina si nepřála, aby hrdina filmů Limonádový Joe, Jáchyme, hoď ho do stroje! nebo Buldoci a třešně věděl, že mu zbývá už jen několik týdnů života. „Babička nechtěla, aby o té zlé nemoci dědeček věděl. A moje máma i její sestra, prostě my všichni jsme s tím souhlasili,“ prozradila Blesku Tomsova vnučka Sandra v domku v Černošicích u Prahy, kde kaskadér žil a také zemřel.

Poté, co mu objevili rakovinu slinivky, se rodina s lékaři dohodla, že pro něj ale bude verdikt znít: Potíže se žlučníkem. Ještě v únoru Tomsa velkolepě oslavil 85. narozeniny. „V dubnu nám najednou zežloutl, a tak jsme jeli do nemocnice,“ zavzpomínala vdova Alena Tomsová (78). V nemocnici zjistili, že má silné metastáze, které se dostaly do žlučovodů.

Léčbu lékaři vyloučili ihned, neměla by prý cenu. „Jen třikrát byl manžel několik dnů v nemocnici na kapačkách, aby mu ulevily. Potom už ale zůstal doma. Přáli jsme si, aby měl kolem sebe rodinu, až bude odcházet...“ rozplakala se paní Alena, která s kaskadérem žila 57 let.

Tomsa podle manželky Aleny zemřel v úterý ve tři čtvrtě na osm večer. „Bylo těsně před Sportovními novinami, na které vždycky čekal. Jinak ho zprávy nezajímaly. Těsně před tím ale usnul. Už navždy...,“ svěřila vdova Blesku. U kaskadérova lůžka byla ona, dcera Zuzana a vnučka Sandra. „Teta Jája v tu chvíli byla na telefonu. Dědeček měl kolem sebe tu nejmilejší společnost,“ poznamenala tiše vnučka.

Od roku 1960, kdy si zahrál hokejistu ve filmu Ledoví muži, natočil na 120 filmů a seriálů u nás i v zahraničí. Objevil se i v seriálech Třicet případů majora Zemana, Arabela či Létající Čestmír. Založil také kaskadérskou společnost FILMKA. Tu ale s pokročilým věkem přenechal kolegovi a blízkému kamarádovi Ladislavu Lahodovi (66). Společnost spolupracovala i na hollywoodských filmech jako Indiana Jones nebo Titanic.

Muž mnoha profesí

Hokejista

S bruslením začal v pěti letech, s aktivním hokejem ve čtrnácti. Hrál nejvyšší hokejovou ligu, v osmnácti i na turnaji ve Finsku. Na bruslích si také vyvrátil koleno a záněty po operaci mu už nedovolily hrát.

Malíř

Vynikal i na poli výtvarného umění. Obdiv si získal ale i tím, že maloval rukou, která byla kvůli boxu třikrát zlomená. Kromě klasické malby se věnoval kresbě a tištěné grafice s využitím vlastních rytin. Pořádal i vernisáže.

Boxer

Od čtrnácti vedle hokeje trénoval box s bratrem Tomášem. V roce 1951 boxoval v Lucerně s olympijským vítězem Julou Tormou (†69), jenž mu byl svědkem na svatbě a posléze i trenérem. Kvůli boxu měl několikrát zlomeniny kostí pravé ruky, opakované záněty a musel skončit.

Playboy

Od natočení filmu Limonádový Joe se stal idolem mnoha žen. „Když jsem s ním točila Limonádníka, líbil se mi víc než Karel Fiala,“ nechala se slyšet představitelka Tornado Lou Květa Fialová (85).

Fotogalerie
12 fotografií