Herečka zrovna seděla v kolečkovém křesle venku ve stínu a s ostatními klienty zpívala lidové písničky. „Starají se tu o nás skvěle,“ pochvalovala si paní Květa. Jako vždy upravená, v rozevlátých šatech, s brýlemi a kloboučkem na hlavě. Dlouho se nerozmýšlela a svolila ke krátkému rozhovoru.

Vypadala uvolněně, občas se na delší dobu zahleděla do dálky, její pohled působil vyhasle. Ale pak se zase vrátila do reality a pokračovala ve vyprávění. Byla velice milá, redaktorce pochválila šaty a postěžovala si na horka vládnoucí celému letošnímu létu.

Paní Květo, jak se zde cítíte?

„Moc dobře. Pěkně se tu o nás starají a pořád je tu co dělat. Dnes jsme právě zpívali, malujeme si, čteme. Za chvíli budeme mít něco dobrého k obědu a pak, protože je moc horko, půjdu odpočívat do pokoje.“

Chodí za vámi návštěvy?

„Ano, chodí za mnou dcera a moje největší kamarádka Naděnka Konvalinková.“

V pondělí měl Limonádový Joe Karel Fiala devadesátiny. Stěžoval si, že vždy je slavil s vámi, ale letos to nešlo. Co byste mu vzkázala?

„Hlavně ať mu stále slouží zdraví a duševní svěžest!“

Alzheimerova choroba sužovala i Květina manžela, režiséra Pavla Hášu (†80), který s ní bojoval deset let. „Ta nemoc ho tehdy úplně sežrala,“ naříkala dříve herečka.

Fotogalerie
12 fotografií