Najít to místo není lehké. Poradil až kovář z Nové Olešné, pravda, s trochu škodolibým úsměvem. „Jedete za těmi, co pijou jen vodu? Tak za kravínem doprava a pořád rovně po cestě, polem a pak lesem. A pozdravujte Evu s Vaškem, ti se na to dali taky.“

Komáří louku obklopují ze tří stran vzrostlé smrky, na té čtvrté je břeh rybníka, kterému říkají Holub. U lesa stojí pár srubů určených k ubytování a vedle nich i společenský sál, hospůdka s pípou i barem, kuchyně a gril, kam se vejde prase.

„Teď využíváme jen ty sruby, ostatní jsme po dobu ozdravného a detoxikačního pobytu klientů škrtli. K vyhánění, jak říkám, vetřelců, cizorodých látek z těla to patří,“ říká pan Rostislav Zabloudil (75), kterému areál patří a jemuž nikdo neřekne jinak než Rosťa.

„Jinak tu lidé mají all inclusive, vody je dost a je přímo z lesního pramene.“ A pak nás vede k terase před jedním srubovým apartmánem. Tam žijí ti, které máme od kováře pozdravovat – pěvecká a také manželská dvojice Eva (45) s Vaškem (64).

Eva s Vaškem strávili loňské tři měsíce, od února do dubna, v Mexiku a Spojených státech. Hráli a zpívali tam hlavně pro krajany a shodně říkají, že měli prvotřídní péči.

„Člověk, který nás tam pozval, nás zahrnoval péčí a protože měl i vynikajícího kuchaře, bylo to na nás obou znát. Ozdravění i detoxikaci podle Rosti jsme moc potřebovali,“ říká Vašek.

Tehdy ještě tak úplně nevěděli, do čeho jdou. Nicméně Vašek se ze 129 kilogramů dostal na 119. Paní Eva, která svoji tehdejší váhu prozradit nechce, prozradí alespoň, že při svých sto osmdesáti centimetrech výšky shodila šest kilo.

„Letos se chci dostat asi na devítikilogramovou ztrátu živé váhy,“ dodává se smíchem. Nejspíš se jí to podaří, kalhoty kolem pasu už má viditelně volnější (ale nafotit to nedovolila). Podle stravovacího deníku, který si oba pečlivě vedou, hubnou každý den.

To všechno dělá voda. Ani Eva, ani Vašek nic jiného v ústech neměli a až do skončení pobytu na Komáří louce mít nebudou. „My tady vlastně odstraňujeme následky našeho životního stylu. Jsme buď v autě nebo na koncertech, jídlo většinou odbýváme bagetami na pumpách a podobně. Tady se dáváme do pořádku,“ prozrazuje Vašek.

Říká, že před pobytem na Komáří louce měl problémy s tlakem, cukrem i cholesterolem. „Dneska mám tlak 121/76 a cukr mi spadnul z 5,9 na 5,1.“ Přestože – a to náš průvodce pan Zabloudil zdůrazňuje – ani jim, ani nikomu dalšímu z celkem třinácti účastníků jeho terapie nikdo vodu nedávkuje, Eva s Vaškem jí nevypijí mnoho. „Tak tři čtvrtiny litru až litr a půl, víc si tělo nevezme,“ potvrzuje pan Vašek.

Do polosucha

On sám si detoxikaci svého těla dobrovolně zpřísnil. Drží to, čemu říká »polosuchá dieta«. „Letos jsme vystupovali v USA zase a já tam dost přibral. Po dvou dnech téhle diety jsem se vrátil k normálu,“ vysvětluje. A co to vlastně znamená? „Nepijete takřka vůbec, maximálně si svlažíte ústa, vypláchnete je a hotovo,“ tvrdí Vašek.

Má to ale jeden háček. „Spíš hák,“ směje se zpěvák. „Za dva dny téhle diety nedokážu dělat duševní práci, všechno se zdá lehké, snadné. Všechno máte, jak se říká, na háku. Ale za dva dny se všechny funkce těla obnoví.“ Tady na Komáří louce on sám letos prvních pět dní nepil vůbec nic, ani kapku.

„Nevíme, co v sobě máme za zásoby a jak se s tím naše tělo dokáže vypořádat,“ je přesvědčen. „Když se po příjezdu domů podívám na klobásu, neláká mě, ani nevím, jak chutná.“ Paní Eva ho doplňuje: „Já ze začátku hrozně toužím po kávě. Stačí tři dny pití vody a zapomenu na ni.“ Oba dva známí zpěváci na svého Rosťu a jeho terapii nedají dopustit a chtějí na Komáří louku přijet i příští rok.

Fotogalerie
11 fotografií