Aťka měla kariéru divadelní herečky rozjetou už od malé holčičky, kterou ale zůstala i v dospělosti. „Po válce jsme se pokoušeli s tím něco udělat, měla jsem i nějakou operaci, dali mi nějaký implantát, domnívali se, že to zabere,“ vzpomíná si žena, která dala hlas slavné včelce Máje. Tehdy byla ortopedie tohoto charakteru ještě v plenkách, ale ani tak se doktoři nevzdávali. „Pak mi dali mužskej hormon, protože obsahuje ten růstovej, hlídali mě, abych nezačala fousatět, ale ono to stejně nepomáhalo,“ směje se dnes Janoušková.

Když nepomohli herečce lékaři, byl jí balzámem na duši kamarád. „Měla jsem výbornýho kamaráda, kterej mě z toho dostal. Říkával mi: »Normálních lidí je přehršle, ale ty jsi solitér, zaměř se na to a vykašli se na to, abys s tímhletím něco dělala, mučila se tím. Vem to jako definitivum, smiř se s tím a založ si na tom kariéru.« A ten mě z toho definitivně dostal. Rozhodla jsem se, že taková zůstanu, zařídím se podle toho,“ vyprávěla Aťka v rozhlasovém pořadu Tobogan.

Optimismus neztratila ani tehdy a neztrácí ho ani dnes ve svém požehnaném věku. Aťka Janoušková už tolik nepracuje, ale užívá si zaslouženého důchodu. Svěřila se, že miluje koukání na sport. „Koukám na atletiku, biatlon, hokej a tenis, ten mám strašně ráda, sleduji všechny zápasy,“ usmívá se herečka.

Co říkají odborníci?

Příčiny poruchy růstu mohou být genetické, které dostaneme do vínku. Pak jsou ale vnější vlivy, které mohou jinak dobře nasměrovaný růst porušit. Může to být například obyčejná infekční choroba, metabolická vada nebo i srdeční vada. Každopádně žádný z dnešních ortopedů nedokáže říci, jakou operaci Janoušková podstoupila.

Fotogalerie
6 fotografií