Pro poslední rozloučení s legendou vybrali organizátoři historickou budovu Slovenského národního divadla, kde působil. Tam dorazili kromě jeho příbuzných také přátelé, kolegové a stovky jeho obdivovatelů. Oči všech se upíraly především k Chudíkově manželce Aleně, která usedla spolu s dcerou Berenikou, kterou si herec osvojil, do první řady. 

U rakve držely čestnou stráž desítky herců, mezi nimi například Marián Labuda, Martin Huba, Eva Salzmannová, Soňa Valentová, Helena Krajčiová nebo Vladimír Kobielsky. Přišli také herci Milan Kňažko a Juraj Slezáček. Někteří z nich také během obřadu přednášeli hercovy oblíbené verše nebo na něj krátce zavzpomínali. Všichni vyzdvihovali Chudíkovu statečnost před rokem 1989 i po něm. „Byl ukázkou mravnosti,“ řekl jeden z nich.

Smuteční řeč pronesla mezi jinými i herečka Emília Vášáryová. Podle ní Chudík nadevše miloval svoje povolání, které ho dělalo šťastným. „Děkuji osudu, že jsem mohla být svědkem tohoto naplněného života. Chci mu poděkovat, za pomocnou ruku, přátelství, za každou chvíli s ním na jevišti,“ řekla smutně Vášáryová. „Děkuji, drahý příteli, děkuji vám za všecko,“ vzkázala mu do nebe.

Poslední rozloučení zakončil Chudíkův oblíbený šanson a bouřlivý a dojemný potlesk vestoje. Diváci, kolegové a blízcí tak dali legendě najevo svou bezmeznou úctu. Na závěr symbolicky za bohatým životem legendárního herce spadla opona.

Fotogalerie
14 fotografií