Ve středu dopoledne se konal pohřeb českého dramatika Josefa Topola. Autor, jehož hry ze šedesátých let patřily mezi ty nejvýznamnější, zemřel po dlouhé nemoci ve věku osmdesát let. Byl otcem dvou synů: hudebníka Filipa Topola, který odešel před dvěma lety, a básníka Jáchyma Topola.

Pohřeb Josefa Topola
Autor: Paparazzi

Smuteční mši vedl duchovní římskokatolické církve Václav Malý. Nezapomněl připomenout, že Josef Topol byl příkladem boje proti systému a toho, že se mu člověk může postavit. Tím upozorňoval na těžký život, který mu připravila komunistická vláda. Po podepsání Charty 77 mu totiž zakázala uměleckou tvorbu.

Pohřeb Josefa Topola
Autor: Paparazzi

Jedním ze smutečních hostů, již patřili mezi blízké přátele a rodinu, byl Topolův blízký přítel Vlastimil Harapes (68). Ten seděl při smuteční mši se sklopenou hlavou a tiše si utíral slzy. Potom se ale rozplakal nad rakví. Ve smutečním průvodu kráčel hned za Topolovým synem Jáchymem.

Harapes s Josefem Topolem žil přes 40 let pod jednou střechou v jednom domě na Malé Straně a jeho děti bral za své. „Bral jsem je za svoje děti. Vždyť osud mi vlastní nepřál, tak je to logické,“ komentoval před časem Harapes. Na pohřbu přijímal kondolence společně se členy rodiny a dokonce pomáhal zařizovat i pohřeb. Také se spekulovalo o vztahu mezi Harapesem a Josefem Topolem. Nikdy ale nebyl žádný partnerský vztah potvrzen. 

Vlastimil Harapes oplakával přítele, kterého ztratil.
Autor: Paparazzi

Nedaleko od něj truchlil syn Jáchym Topol, který před dvěma lety oplakal bratra Filipa. Ten zemřel po těžké nemoci v 48 letech.

Jáchym Topol
Autor: Paparazzi

Mezi dalšími hosty byl také herec Jan Kačer

Jan Kačer
Autor: Paparazzi

Dorazil také herec Ondřej Pavelka. Účastnil se i pohřbu dramatikova syna Filipa před dvěma lety.

Video
Video se připravuje ...

Harapes David Turek

 

Na pohřeb přišel i herec Ondřej Pavelka.
Autor: Paparazzi

 

Fotogalerie
18 fotografií