O odmítnutí stížnosti dnes ČTK informovala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Ve stížnosti Deana Jakubisková upozorňovala na rozpory v posudcích a svědeckých výpovědích. Poukázala na to, že chodce nemohla vidět, protože jí rozhled blokovalo jiné vozidlo.

Vadilo jí také to, že Nejvyšší soud o jejím dovolání rozhodl během patnáctiminutového neveřejného zasedání. Za tak krátkou dobu prý nemohl případ kvalifikovaně přezkoumat.

Ústavní soud ale zjistil pouze jedinou dílčí chybu. Protokoly z hlavního líčení obsahují často zápisek „nesrozumitelná slovenština“. Výpověď Jakubiskové tak není ve spisu kompletně zachycená, chybí totiž také zvukový záznam. Podle ústavních soudců ale nejde o takový zásah do základních práv, který by vyžadoval zrušení verdiktu.

Jakubiskové prý nic nebránilo, aby určité body své obhajoby později písemně nebo slovně zopakovala. Délka rozhodování Nejvyššího soudu je prý standardní, soudci totiž na porady přicházejí poté, co si nastudují spis, a tak mohou dospět k výsledku poměrně rychle.

Nehoda se stala v říjnu 2011 na křižovatce, kterou neřídí semafory. Zatímco ostatní auta v prvním pruhu dala chodci na přechodu přednost, z druhého pruhu ho herečka srazila. Chodec (†62) následkům zranění na místě podlehl. Herečka tvrdí, že chodce neviděla přes vysoké odbočující auto a že jí vběhl pod kola, aniž s ní navázal oční kontakt.

Fotogalerie
6 fotografií