Ludvík Vaculík zemřel v nedožitých 89 letech 6. června, o týden později se konal jeho pohřeb. Jenže spisovatelova manželka Marie dorazit nemohla - zdravotní stav jí to nedovolil. Ani Vaculíkova dlouholetá přítelkyně Lenka Procházková se neukázala. A možná to tak bylo lepší - farář na mši totiž velmi tvrdě promluvil proti cizoložství. Ženy dokonce vyzval, aby „nekradly zadané muže“!

„Já jsem si velmi vážil jeho ženy Madly a moc se zlobím na všechny ty ženy, které podupaly její čisté srdce,“ neodpustil si farář výtku vůči ženám, které kdy dostaly spisovatele do postele. „Ženy, nechte na pokoji ženaté muže! Nekraďte muže ženám a otce dětem!“ rozohnil se Vinklárek nad rakví.

Jenže něco takového by lva salónů Vaculíka nikdy nezastavilo. Žen v jeho životě figurovalo mnoho, své manželce Madle a později i Lence Procházkové byl často nevěrný. A vinu sváděl přímo na ženské pokolení, které ho svádělo ke špatnostem.

Poté ještě farář přečetl dopis, který mu napsala Vaculíkova žena Madla. „V poslední době trpěl výčitkami svědomí, že mi ublížil. Často se modlil. Já jsem mu řekla, že toho dobrého bylo ale mnohem víc,“ citoval řeholník dopis Vaculíkovy ženy.

Ženy se proplétají i Vaculíkovým dílem - kromě těch oficiálních to byla smršť jmen a přezdívek, kterých bylo nepočítaně. „Já nikdy nepochopím, jak někdo může z jednoho vztahu ihned navázat druhý. Ale tak to dělal Vaculík. Nikdy nic neprotrpěl. Skončil se Zdenou a začal si s Helenou. Když ta emigrovala, nastoupila zas Lenka. Když Lenka odešla, přišla studentka,“ vyprávěla Vaculíkova žena.

Fotogalerie
7 fotografií