„Kupte si hračku, dřevěnou, z Česka!“ Asi takhle láká Zdeněk Macura Brity, kteří projdou kolem jeho plastového stolku na Dunstable Road. „Dnes jsem na zkoušku rozbalil stoleček s kouzelnými českými dřevěnými hračkami. A za dvě a půl hodiny jsem prodal malého čápa, malého papouška, mačkacího psa, jedny klapačky, berušku, pejska a žirafu na pružině a jednoho datla na tyči,“ pochlubil se Macura na sociální síti.

K pouličnímu prodeji však nemá povolení. „Na úřadě jsem ho nedostal, ale ptal jsem se lidí a tady to nikdo moc neřeší. Myslím, že by mi policajti nedali ani pokutu,“ řekl Blesk.cz samozvaný ochránce žen. Hračky neprodává jen tak. Smyslem jeho činnosti je vydělat co nejvíc peněz, které bude moct investovat do dalších azylových chaloupek.

Hračky ale prodává za symbolickou cenu. „Jeden kus je za jednu libru, ale třeba jeden pán mi dal i pět liber. Včera jsem tu byl první den a vydělal jsem šest set korun,“ uvedl Macura. Žádná závratná částka to není, proto ještě chodí na noční směny do skladu. Tam dostává 9 liber na hodinu.

„Měsíčně si tu vydělám až padesát tisíc. Tyto peníze pak pokryjí moje náklady na firmu a na azylové domy,“ přiznal. Ani za nájem tolik neutratí. „Bydlení tu nemám. Přespávám u kamarádů, které jsem tu potkal,“ dodal Macura, který se pravidelně vrací do Čech. Doufá, že jednou svůj byznys s hračkami rozjede ve velkém.

Fotogalerie
10 fotografií