Na začátku 90. let jsme byli všichni rasisté a já rozhodně ano. Taková byla doba,“ zavzpomínal Daniel Landa v pořadu. V živém vysílání se houpal na židli ze strany na stranu a bylo vidět, že nad daným tématem hodně přemýšlí.

Svého rasistického období přitom nelituje. „Není mi líto mé minulosti,“ prohlásil zpěvák a dodal, že by si přál, aby posluchači řešili raději jeho současnou hudbu než tu, kterou hrál Orlík.

To ale asi jen tak nepůjde, i když by si to holohlavý zpěvák přál. Formace Orlík totiž dodnes patří k zakladatelům české white power (bílá síla) scény a dodnes je u rasistických skinheadů populární.

Texty jako „Bílej jezdec jede tmou, bílej meč má nad hlavou“ nebo „Bílá liga, bílá síla, bílá liga je bílá, bílá, vyčisti si boty, v nich je tvoje síla“ mu jen tak nikdo neodpáře.

Landův současný postoj je ryze vlastenecký. „Chci jasně deklarovat lásku ke krajině, ve které jsem se narodil,“ prohlásil v pořadu. I nadále se prý bude stylizovat do podoby kejklíře Žita 44, který všem vytřel zrak na předávání Český slavík 2012.

Fotogalerie
8 fotografií