Čeští policisté na základě informací od švýcarských kolegů prověřují, zda peníze nějak nesouvisí s masivní amnestií, kterou vyhlásil v lednu 2013 někdejší prezident Václav Klaus na konci svého funkčního období. Důvodem, proč se protikorupční útvar celou věcí zabývá, je podezření z trestného činu praní peněz.

Švýcarské úřady o údajných možných úplatcích upozornil dopisem v červnu 2013 šéf Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka. Podle Práva se měl Kovarčík na podzim 2012 setkat na tajné schůzce ve Špindlerově Mlýně se skupinou podnikatelů.

Zda se Kovarčík do praní peněz zapletl, by mohly odhalit jeho záznamy. „Vedl si důkladné diáře, které navíc pečlivě archivoval, a to už od devadesátých let. Neměl by tak být problém ztotožnit osoby, které se té schůzky měly účastnit,“ řekl Právu zdroj blízký policejnímu vyšetřování.

Dokumenty švýcarských policistů ukazují na to, že Kovarčík měl v letech 2007 až 2012 převádět na účet stovky tisíc eur. Podnět k vyšetření případu dal také sám Václav Klaus. Exprezident všaK jakoukoliv korupci související s amnestií odmítá.

Kovarčík byl nalezen mrtvý na konci března v koupelně svého bytu na pražských Vinohradech. Jak Blesk.cz informoval, výsledky pitvy odhalily, že zemřel na následky prasklého žaludečního vředu a následného vykrvácení. Jeho tělo v koupelně leželo čtyři dny.

Fotogalerie
10 fotografií