Na začátku vztahu byla láska jako trám. Partnerům bylo tehdy 30 let a oba toužili po dětech. Jana už byla v té době rozvedená a z prvního manželství měla dceru, a tak když nový partner odmítal svatbu, neprotestovala. Kdyby se ale provdala, dnes by vše dopadlo jinak.

Krátce po narození společné dcery se partner změnil. Začal být na Janu zlý, majetnický, žárlivý a zakazoval jí zasahovat do výchovy dítěte. „Nesměla jsem rozhodovat ani o oblékání nebo stravování. Všechno bylo podle tatínka,“ přiznala Blesk.cz Jana. Partner svou dceru proti Janě štval a dcera postupně pod vlivem otce brala svou matku jako posluhovačku. Nikdy si k ní nevytvořila vztah jako k mámě.

Video
Video se připravuje ...

Jana v proměně Blesku: Partner si ze mě udělal sexuálního otroka! Blesk TV, Foto: Mária Rušínová

I přes časté hádky a neshody Jana toužila po chlapečkovi. Partner z toho nebyl nadšený, což Janě dal po narození syna ostře najevo. „Byly momenty, kdy mi chtěl ublížit a řekl mi, že to dítě nechtěl,“ svěřila se Jana s tím, že partner upřednostňoval dceru před synem.   

V tu chvíli se Jana rozhodla ze vztahu odejít, ale partner jí vyhrožoval, že pokud odejde, sebere jí děti. Jana věděla, že by u soudu neobstála. Partner jí zakazoval pracovat, tudíž neměla peníze ani kam jít. „Kolikrát jsem byla i bez základních věcí, jako je obyčejný krém. Musela jsem u něj žebrat o peníze na osobní věci. To bylo hrozně ponižující,“ svěřila se. Nakonec ale uvěřila jeho slibům o lepším životě na venkově a s partnerem zůstala. Rodina se přestěhovala do domu, kde nastalo ještě větší peklo.

Chodil si jen pro sex

„Nesměla jsem rozhodnout ani o barvě toaletního papíru. Fungovala jsem jen jako posluhovačka. Rok před rozchodem mě partner vykázal ze společné ložnice a uložil do hostinského pokoje. Tam za mnou chodil, jen když měl potřebu manželských povinností,“ dodala zhroucená Jana.

Po několika měsících partner Janě oznámil, že si našel novou ženu a čeká s ní dítě. „Po dvaadvaceti letech mě utřel větou, že nemá potřebu mi nic vysvětlovat, a jestli se mi něco nelíbí, ať vypadnu. Navíc mi oznámil, že se ta dotyčná osoba nastěhuje do našeho domu,“ šokuje psychicky týraná žena.

V tu chvíli Jana pochopila, že musí zmizet. Nejsmutnější na tom bylo, že ji v tom nechtěl nikdo zabránit. „Dcera mě třikrát praštila a řekla mi, že pokud nevypadnu, bude to ještě horší,“ řekla s bolestí v srdci a slzami v očích Jana. Toto kruté gesto od dcery zasáhlo Janu po letech otročení ze všeho nejvíc.

Od rozchodu uběhlo půl roku a od té doby není Jana se svými dětmi v kontaktu. Se synem si jen občas zavolá.  „Je mi dvaapadesát a nemám nic. Nebýt příbuzných a maminky, u které bydlím, skončila jsem na ulici s igelitkou,“ zhodnotila Jana svůj život. Nyní si hledá práci a nezbývá jí nic jiného než těžkou situaci ustát a jít dál.  

Za 6 hodin omládla o 10 let

Jana nosila dříve dlouhé vlasy, před půl rokem se ale nechala ostříhat nakrátko. Kadeřník Jakub si poradil i s krátkými vlasy. „Účes vytvořím takový, aby se dobře upravoval a zároveň aby byl šmrncovní. Vlasy lehce zesvětlím, aby Jana omládla.“

Vzhledem ke svým životním podmínkám se Jana přes dvacet let nelíčila. Co jí poradila vizážistka Marta Pelikán Vlásenková? Jana má bohužel viditelnou kuřáckou pleť, proto jsem ji musela lehce retušovat. Má výrazné oči, takže si může dovolit silnější linku i výraznější rty, jelikož je má tenké. Lícní kosti má vystouplé, takže jsem nanesla tvářenku výš než níž.“

Stylista Karel Dominic Stix Janě vybral sportovnější a pohodlné oblečení z obchodu C&A. Jana se nejlépe cítila v džínech a tričku, ale velmi jí slušely i krátké modré šaty. Vzhledem k štíhlé postavě a mladistvému vzhledu si Jana může dovolit kratší i odvážnější modely. A rozhodně by se neměla bát pestrých barev.“

Co radí psycholožka Martina Viewegová:

Je důležité všímat si věcí, které nejsou ve vztahu úplně běžné, jako když se k vám partner chová jako k nerovnému a upřednostňuje děti a štve je proti svému partnerovi. Pokud si dotyčný není jistý, zda jsou tyto signály v pořádku, či ne, měl by se okamžitě obrátit na odborníka. Existují i bezplatné tísňové linky či psychologové hrazení pojišťovnou. Věřte, že i když situace vypadá bezvýchodně, vždy nějaké východisko existuje. Jen je třeba hledat z více zdrojů a nevzdávat se hned po prvním odmítnutí či neúspěchu.

Fotogalerie
29 fotografií