A kam jinam by choť druhého nejbohatšího Čecha mohla zamířit za nákupy než na Pátou avenue. „Já jsem si toho pro sebe zatím moc nekoupila. Je pravda, že jsem se ve městě byla podívat hned první den, ale to jsem opravdu jen chodila a hledala, co by se mi líbilo. A co by bylo opravdu jiné, než co mají v Evropě, protože jinak se to tady opravdu nevyplatí kupovat,“ vylíčila Blesku v obklopení naleštěných výloh butiků těch nejvěhlasnějších světových značek.

Beztak chce z USA přivézt hlavně dárky dětem a kamarádce. Té se rozhodla pořídit v New Yorku kabelku, šlo se tedy na věc… A na »Páté« Monika dokázala, že se v kabelkách dobře vyzná – nakoukla k Fendimu, Michaelu Korsovi, nakonec ale vyhrála Stella McCartney, dcera slavného »Brouka«. „Kamarádka si Stellu přála,“ zamrkala spokojeně. „Kolik stála? Kolem tisíce dolarů. Ale u nás není...“ řekla, rychle zaplatila a nechala si skvostný kousek úhledně zabalit.

Video
Video se připravuje ...

Babišová na nákupech: Komu veze z USA kabelku za 26 tisíc? Eva Pospíšilová, Bára Horáková, Ladislav Křivan

V dalším butiku Monika nemohla spustit oči z miniaturních dětských kožíšků a v hlavě si zřejmě malovala, jak by se v nich vyjímala dcera Vivien (14). Nakonec se ale rozhodla, že dárky pro děti obstará až ve Washingtonu. Pak si udělala radost – pořídila si jednoduché modré šaty od svého oblíbeného nepálského návrháře Prabala Gurunga (36). Utratila za ně zhruba 800 dolarů, což je asi 20 600 korun.

Pátá avenue (anglicky Fifth Avenue) je symbolem luxusu a bohatství. Pro New York a jeho centrální čtvrť Manhattan znamená totéž co pro Prahu Pařížská ulice nebo pro Paříž Champs-Élysées. Zde mají butiky všichni nejvýznačnější návrháři světa, soustředěny jsou zejména mezi 34. a 59. ulicí. Vzhledem ke kvalitě zboží jde o nejdražší obchodní zónu světa. Do některých butiků dokonce nevpouštějí bez patřičného oblečení, tzn. obleku či kostýmku!

Na »Páté« je ale i řada jiných turistických atrakcí – katedrála sv. Patrika, Guggenheimovo muzeum, Rockefellerovo centrum, lemuje rovněž Central Park po celé jeho délce…

Český vicepremiér Andrej Babiš se ve středu i se svou partnerkou přesunul do Washingtonu, kde se potkal mimo jiné s českým velvyslancem Petrem Gandalovičem. Čekají jej jednání v Pentagonu nebo třeba v pátek oběd s Madeleine Albright. Řešit ale musel i jednu drobnou nepříjemnost – po cestě se mu zatoulaly kufry! „Už je měla naložené mezi svými jiná delegace. Naštěstí jsme ale přišli včas,“ zlehčoval příhodu Babiš. Pak ale přiznal, že když kufry nebyly k nalezení, pěkně se zapotil. On i Monika v nich mají oblečení a doplňky na celou cestu po USA.

Fotogalerie
12 fotografií