Moderátor Jan Kraus se pohřbu nezúčastnil, a tak světoznámému umělci poslal kondolenci přes Facebook. „Chtěl bych panu Ondříčkovi popřát hezký let do nebe. Muž s vzácně přátelskou povahou, stejně jako vzácně ‚světovou‘ kariérou. Šťastnou cestu, Mistře!“ Do katedrály dorazila jeho partnerka Ivana Chýlková.

Ivana Chýlková
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

Poté, co byla rakev uložena do auta, se pozůstalí loučí nebo vzájemně drží ve smutku, který jim odchod kameramana způsobil. Lidé mávají za odjíždějícím autem s Ondříčkovými ostatky. Na Martě Issové je vidět, jak ji smrt skorotchána zničila. Na obřadu nechyběl syn z Davidova předchozího manželství, Rudolf.

Martha s přítelem Davidem Ondříčkem, její otec drží v náručí dceru Františku.
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl
David Ondříček se synem Rudolfem
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

Pohřbu se kvůli špatnému zdravotnímu stavu nemohl zúčastnit režisér Miloš Forman, tak dorazil aspoň jeho syn.

Syn Miloše Formana na pohřbu Ondříčka
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl
Formanův syn se setkal s Davidem Ondříčkem.
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

Mše je u konce. Rakev s ostatky kameramana Miroslava Ondříčka odnáší jeho syn David, herec Jiří Macháček, fotbalista Vladimír Šmicer nebo výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha.

David Ondříček, Jiří Macháček, Kryštof Mucha a Vladimír Šmicer nesou rakev s Miroslavem Ondříčkem.
Autor: Reprofoto ČT

Slovo boží přednesl kněz, promluvil k rodině a jeho spolupracovníkům a poprosil Boha za odpuštění za jeho hříchy. Nakonec se všichni společně pomodlili.

Po sborovém chorálu se slova ujal Josef Abrhám a odrecitoval žalm 20.

Herce vystřídala Gabriela Beňačková, která zazpívala Ave Maria.

„Drahý Davide a jeho rodino, odpusťte mi toto familiární oslovení, ale když má člověk někoho rád, tak si to může dovolit. Měla jsem ho moc ráda,“ řekla se slzami v očích slovenská herečka Božidara Turzonovová, která ho během několikaminutového proslovu několikrát oslovila Mirko. „Ty jsi mě, Mirko, udělal krásnou a slavnou. Čest tvé památce,“ ukončila své rozloučení Božidara, jež ve snímku Božská Ema ztvárnila operní pěvkyni Emu Destinovou.

Krátkou píseň zapěla operní hvězda Gabriela Beňačková.

První slova nad ostatky Miroslava Ondříčka pronesl Ivan Passer a Martha Issová. Passer přednesl pár slov z básně, Martha přečetla dopis, který v roce 1970 Jiří Voskovec poslal Janu Werichovi do Prahy právě po Ondříčkovi.

Ondříčkova skorosnacha Martha Issová
Autor: Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek

Krátce po 14. hodině začala mše. Tereza Černochová ji zahájila zpěvem nejslavnější písně z muzikálu Hair – Let the Sunshine in (Kéž slunce svítí).

Pohřeb stihla i herečka Klára Issová, která s Davidem Ondříčkem chodila před Marthou.

Klára Issová chodila s Davidem Ondříčkem před Marthou.
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

Rozloučení se svým blízkým kamarádem si nenechal ujít kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Společně pracovali na oscarovém snímku Amadeus. „Jsem rád, že jsem se s ním stihl telefonicky rozloučit. Myslím, že věděl, že brzy odejde,“ svěřil se Blesk.cz Pištěk.

Režisér Jan Hřebejk
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

Herec Jan Kačer stihl dopoledne vyhlášení rozsudku nad manželi Kottovými, kteří byli obžalováni z milionových úplatků. Poté se přesunul na Vyšehrad, aby se rozloučil s Miroslavem Ondříčkem.

Jan Kačer dorazil na pohřeb od soudu.
Autor: Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek

Do vyšehradské katedrály přišla i herecká legenda Jiřina Bohdalová: „Vzpomínat na něj budu v dobrém. Mám na něj báječné vzpomínky, ale teď nemohu mluvit.“

Jiřina Bohdalová
Autor: Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek


Video
Video se připravuje ...

Jiřina Bohdalová vzpomíná na Ondříčka. David Turek, Jan Jedlička

Se zesnulým Miroslavem Ondříčkem se přišel rozloučit také jeho dlouholetý kamarád Jiří Bartoška, který už několik měsíců bojuje s rakovinou. V poslední době se však objevuje ve společnosti čím dál častěji. „Točil jsem s ním v roce 1975 svůj první film Hřiště. Pamatuji si, jak nasvítil Stavovské divadlo lampiony, aby měl měkké světlo,“ řekl Blesk.cz Jiří Bartoška.

Nemocný Jiří Bartoška na pohřbu Ondříčka
Autor: Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek

Video
Video se připravuje ...

Bartoška na pohřbu Ondříčka David Turek, Jan Jedlička

Právě dorazila skorosnacha, herečka Martha Issová, s maminkou Lenkou Termerovou a jejím manželem. „Bude nám moc chybět, rodina to tak nějak zvládá, musí,“ pronesla Termerová.

Lenka Termerová
Autor: Marek Pátek, Pavel Machan, Martin Hykl, David Kundrát

Martha Issová přijela v černém autě.
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, David Kunrád

Ondříček byl první, kdo mě na Slavii přivítal. Mám a navždy ho budu mít spojeného s fotbalem. Vedli jsme vždy srdnaté rozhovory,“ sdělil Blesk.cz bývalý fotbalista Karel Poborský, který nepotvrdil, zda ponese rakev s ostatky.

Jan Svěrák s manželkou
Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

„Ovlivnil všechny mé historické filmy a díky němu jsem pochopil, že je potřeba navodit atmosféru, a ne dělat triky, jeho hra prostoru a světla ve filmu je neopakovatelná," zavzpomínal na Ondříčka režisér Juraj Jakubisko.

S kameramanem Ondříčkem se loučí i manželé Jakubiskovi.
Autor: ČTK

Video
Video se připravuje ...

Jakubisko na pohřbu Ondříčka Redakce Blesk TV

Rakev s Ondříčkovými ostatky ponese bývalý fotbalista Slavie Vladimír Šmicer.

 

Herec Jiří Macháček
Autor: David Kundrát, Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek

Byl velkým fanouškem Slavie a často za námi po zápase chodil do šatny a diskutoval o zápase. Od svého mládí sledoval Slavii,“ řekl Blesk.cz Šmicer. I proto mu tento fotbalový klub poslal smuteční věnec.

Video
Video se připravuje ...

Šmicer vzpomíná na Ondříčka jako slávistu David Turek, Jan Jedlička

Samostatně u rakve také leží věnec od syna Davida Ondříčka.

Všechno, co v životě umím, mě naučil můj otec. Přišla velká řada kondolencí a všem za ně děkuji. S tatínkem jsem se stihl důstojně rozloučit,“ řekl David Ondříček.

Syn Miroslava Ondříčka David.
Autor: MACHAN,HYKL,KUNDRÁT,PÁTEK

Celá rakev s ostatky Miroslava Ondříčka je obklopena smutečními věnci, ovšem největší je od Jiřího Bartošky za Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Věnec poslal i prezident Miloš Zeman.

„Velmi na něho budu vzpomínat, když jsme s Davidem psali scénáře k filmům, měl k nám otcovský přístup, nebyl známější český kameraman ve světě,“ řekl Blesk.cz herec Jiří Macháček.

Před oltářem katedrály je vystavena rakev, která je zaplavena květinami. Leží na ní věnec od Ondříčkových vnoučat Rudolfa a Františky. Těsně u rakve stojí květiny s poděkováním od Miloše Formana a jeho ženy Martiny. Na smuteční stuze stojí prosté a výstižné „Vděčně“.

Na druhé straně je věnec od Ivana Passera, slavného česko-amerického scenáristy a režiséra, který s Formanem a Ondříčkem spolupracoval na filmech Konkurz, Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko.

Těsně před začátkem obřadu byla do katedrály přinesena tmavá rakev se zlatým zdobením.

Pracovníci pohřební služby v bílých rukavičkách přinesli rakev s ostatky slavného kameramana.
Autor: David Turek

Vládní limuzína právě přivezla smuteční věnec od premiéra Bohuslava Sobotky.

Premiér Bohuslav Sobotka poslal smuteční věnec.
Autor: MACHAN,HYKL,KUNDRÁT,PÁTEK

Ondříčkovi zahraje u rakve bratr Františka Ringo Čecha, který už je také na místě.

Poslední rozloučení s Miroslavem Ondříčkem začalo ve 12:30 na pražském Vyšehradě v katedrále, kde se veřejnost a přátelé loni loučili s Petrem Hapkou.

Po poledni se tam ale začínali scházet lidé a jako první se se slavným kameramanem přišla rozloučit zpěvačka Tereza Černochová. Je možné, že Ondříčkovi bude na poslední cestě zpívat.

Poslední rozloučení s Miroslavem Ondříčkem se koná na pražském Vyšehradě.
Autor: MACHAN,HYKL,KUNDRÁT,PÁTEK

Fotogalerie
57 fotografií