Peter Kovarčík „promluvil“ hned na začátku z předtočené zdravice do zaplněného Národního divadla a nejednomu z přítomných z toho šel mráz po zádech.

„Herecká asociace slaví pětadvacet let od svého založení a je to neuvěřitelné, ale téměř polovinu tohoto období jsme prožili spolu. Myslím, že láska k dramatickému umění hodně ovlivnila můj život a myslím si, že díky ní jsem se snad stal i lepším člověkem. Přeju Herecké asociaci i Cenám Thálie do dalšího období hodně vytrvalosti a úspěchů v úsilí o postavení dramatického umění v české společnosti a snad někdy i ty nahoře, které mimochodem my volíme do jejich funkcí, někdy pochopí, že bez české kultury by neexistoval ani český národ sám.“

Mluvčí cen Thálie Janis Sidovský Blesku prozradil, jak poslední vzkaz expřítele Brožové a milionáře Kovarčíka vznikal. „Pana Kovarčíka jsme předtočili tři neděle před smrtí. Jako všechny sponzory,“ řekl Sidovský.  

Pro náhle zesnulého Kovarčíka, kterého našel v jeho bytě v koupelně až po čtyřech dnech jeho řidič, byla dokonce vyčleněná jedna židle. Ležela u ní na stole rudá růže a na místech kolem seděl ministr kultury Daniel Herman a šéf Herecké asociace Jiří Hromada.

Thálie za celoživotní dílo získala Blanka Bohdanová a Josef Zíma. Cenu za činohru dostala Vilma Cibulková a Michal Isteník. Cenu pro umělce do 33 let získal Lukáš Melnik z ostravského Divadla Petra Bezruče.

Fotogalerie
15 fotografií