Vokální skupina Totál Vokál, Jiří Suchý, elektroswingová kapela Mydy Rabycad, Markéta Foukalová, Adam Mišík a David Koller Band se představí na koncertě, který se v úterý 31. března večer uskuteční v pražské La Fabrice. Je určen pro americké vojáky, kteří se přes Prahu vracejí ze cvičení v Pobaltí a v Polsku na své základny v Německu. Bude přístupný i veřejnosti – a navíc zdarma, oznámila Simona Andělová ze společnosti 2media.

„Jeho moderování se v prostoru zvaném Slévárna ujme českoamerická herečka Eva Jeníčková. Součástí večera bude projekce dobových fotografií a dalších archivních materiálů na téma US Army v Čechách v roce 1945,“ uvedla. Začátek a konec tohoto Koncertu pro konvoj je podle ní načasován přesně podle „opušťáku“ amerických vojáků, tedy od 19:00 do 21:00 hodin.

Cílem večera je podle Andělové zpříjemnit členům jednotek ozbrojených sil USA průjezd Českou republikou. S ohledem na omezenou kapacitu sálu a očekávaný značný zájem bude mít veřejnost možnost rezervovat vstupenky (maximálně dva kusy na osobu) na webové stránce klubu v pondělí.

Další koncert se uskuteční v úterý odpoledne od 16:00 do 18:00 hodin před ruzyňskými kasárnami. Vojáky z amerického konvoje, který od neděle do středy projede Českem, přivítají i motorkáři se stroji Harley Davidson a členové historických vojenských klubů, kteří Prahou projedou v pondělí. Američany chtějí lidé zdravit podél silnic a dálnic. Své akce svolávají i odpůrci konvoje v čele s komunisty a iniciativou Ne základnám.