Olga je momentálně po operaci krčku. Kněz se proto za ní vydal, a to nejen kvůli pomazání, ale i kvůli tomu, aby jí zvedl náladu. „Stal se takovým babiččiným zpovědníkem, má ho moc ráda,“ prozradila Veronika, která pochází z věřící rodiny.

Babičku pan farář moc potěšil, jsem ráda, že tam byl,“ dodala. Stav její maminky se lepší. Je na tom den ode dne líp. „Psychicky určitě. Dneska nás dokonce poprosila, ať jí do nemocnice přineseme nějaké rtěnky a nové košilky. Agáta je prostě celá po babičce,“ říká Žilková.

Budou ji už stavět na nohy. Operace se zdařila, ale teď je otázka, aby se nám babička na ty nohy opravdu postavila,“ přiznala obavy. U paní Olgy se denně vystřídá mnoho lidí. Někdy i deset.

 „To jí dělá dobře. Já i Agáta jsme v nemocnici denně, sestra také a ostatní členové rodiny se různě střídají,“ dodává Veronika, která pevně věří, že knězovo pomazání její mamince pomůže.

Pomazání nemocných

Na prvním místě kněz uklidní nemocného svátostí smíření. Dobrá zpověď přináší vnitřní úlevu a klid, tím napomáhá také léčení těla. Pak uděluje svátost pomazání nemocných. Maže posvěceným olejem nemocného na čele a přitom říká: „Skrze toto svaté pomazání ať ti Pán pro své milosrdenství pomůže milostí Ducha Svatého.“ Odpoví se amen a kněz pokračuje pomazáním na dlaních: „Ať tě vysvobodí z hříchů, ať tě zachrání a posilní.“ Zase se odpoví amen.

Kdo je Vojtěch Vágai?

První český římskokatolický kněz z romského prostředí vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sv. Anežky České v Českém Krumlově a Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2012 Vojtěch Vágai působí jako farní vikář v Pelhřimově.

Fotogalerie
9 fotografií