Sama Ester Janečková od Filipovy smrti s homofobním knězem nemluvila, ovšem její matka si na kněze chtěla došlápnout. Bohužel bez úspěchu. „Za knězem, který vybouchl na pohřbu, šla moje máma, Filipova babička. Snažila se s ním otevřeně mluvit, ale nebyla příliš úspěšná. Ukázalo se, že je přesvědčen o své pravdě, tedy o tom, že homosexualita není normální a že jediná možnost, jak by měli tito lidé žít, je celibát. Moje sestra Svatava (Filipova máma) byla s manželem za biskupem Vokálem. Dal jim za pravdu, že chování kněze bylo nevhodné, ale pokud vím, nijak to neřešil,“ prozradila Janečková na chatu na Blesk.cz.

Video
Video se připravuje ...

Ester Janečková: Žal ze smrti Filipa jsme obrátili v pomoc dalším! Co bylo nejhorší? David Vaníček, Jan Jedlička, Lukáš Červený

Smrt synovce Filipa Janečkovou a její sestru Svatavu, Filipovu matku, pochopitelně velmi zasáhla. „Nikdy si nepřestanu vyčítat, že jsem nepoznala, jakou bolest Filip prožíval,“ svěřila se Ester na chatu. Dokonce obě musely vyhledat péči psychiatra. O své zkušenosti se nyní chtějí podělit v poradně v rámci projektu S barvou ven, jehož je Ester patronkou. Díky projektu se jim podařilo zachránit už tři mladé životy lidí, kteří se báli vyjít s pravdou ven.

I když Filipova rodina věděla, že je gay, nikdy s ním o jeho pocitech nemluvili. Janečková to považuje za velkou chybu. I právě kvůli tomu, aby se homosexuálně orientovaní mladí lidé a jejich okolí nebálo o jejich sexualitě mluvit, Ester Janečková se aktivně pustila do boje proti homofobii.

„Přála bych si, aby se jednoho dne vyoutovali (přiznali svou orientaci - pozn. red.) všichni gayové a lesby. Zjistili bychom například, že náš skvělý doktor je gay nebo paní z banky, učitelka našich dětí. Hodně lidí argumentuje tím, že homosexualita je divná, protože se domnívají, že nikoho homosexuálního neznají,“ přiznala Ester na chatu na Blesk.cz.

Ona sama i Filipova rodina přijala jeho homosexualitu otevřeně, i když se báli o jeho orientaci nahlas mluvit. „Už odmala byl Filip jiný než jeho bratři a moji synové, o jeho homosexualitě jsem v podstatě nepochybovala. Mluvit jsem s ním o tom ale nezačala. Asi to byla chyba. Čekala jsem, až začne on sám. Měsíc před smrtí se Filip vyoutoval dvěma svým sestrám a spolužačce. Všechny tři reagovaly velmi pozitivně a povzbudivě,“ svěřila se Janečková s tím, že téma homosexualita není tabu.

V rodině Ester Janečkové mají lesbický pár a sama Ester se už teď snaží svým dětem klást na srdce, že je jedno, zda se zamilují do kluka nebo holky. „I Sáře (4 roky – pozn. red.) už čteme kromě těch klasických pohádku Princ a princ,“ dodala.

Fotogalerie
7 fotografií