Bylo mu 18, když se oženil s manželkou Ivetou a narodila se mu první dcera Lucie, pak šel na vojnu, kde zjistil, že se mu líbí muži. Pak se mu narodila ještě druhá dcera Veronika, to už věděl, že je gay, ačkoli ani on sám dlouho nevěděl, co se to s ním vlastně děje. Nejdřív si musel svou jinou orientaci připustit sám, až se nakonec odhodlal a celou pravdu řekl i manželce. „To byl ten vůbec nejtěžší krok, který jsem musel udělat. Když jsem jí to říkal, oba jsme u toho brečeli,“ zopakoval znova v rozhovoru pro Šíp svůj příběh Honza Musil, který byl jedním z prvních známých českých gayů, který učinil coming out.

Musil je dlouholetým kamarádem Romana Vojtka, který nyní také zničehonic odešel od těhotné manželky. Sám také odešel od ženy a dvou dětí. Chtěl žít s mužem. Ačkoli ženě řekl, že je gay, měli pak spolu ještě druhou dceru.


Spekulace o jeho orientaci mi připadají opravdu liché,“ říká otevřeně v rozhovoru pro Šíp Musil, který také okolí musel vysvětlovat svůj nenadálý odchod od rodiny. „Romana znám spoustu let jako kamaráda. A ať měl důvod jakýkoliv, tak určitě nepatří k těm, kteří by něco podobného udělali bez rozmyslu nebo s pocitem, že chtěl někomu úmyslně ublížit. Udělal rozhodnutí z nějakého důvodu, který neznáme nikdo. Přiznejme si, že mnozí by ho odsuzovali v jakékoliv životní situaci. Je totiž jedno, kdy se taková věc stane, jestli měsíc před porodem nebo rok po porodu. Vždy se najdou tací, kteří budou dotyčného odsuzovat, aniž by věděli, co se vlastně ve skutečnosti stalo,“ říká jeho kamarád Musil.

„Nikoho vlastně nenapadlo, že se třeba Roman zachoval naprosto čestně a nechtěl prodlužovat něco, co ho dlouhodobě trápilo. Jak znám ale Romana, důvod bude zcela jiný, než by mohl kdokoliv z nás spekulovat. Nechejme to opravdu v klidu do chvíle, než ten skutečný důvod budou chtít sdělit sami,“ nechal se slyšet Musil, kterého pro jeho otevřenost a sympatickou náturu čeští diváci mají rádi.

Stejně tak měli rádi Romana Vojtka. Považovali ho za správňáka, jednoho z mála v českém showbyznysu. Po tom, co udělal své ženě, kterou opustil pár týdnů před porodem, což nijak kloudně nevysvětlil, jen dokola opakuje, že se necítil vnitřně šťastný, si to u většiny populace totálně rozházel. Snad brzy nadejde čas a Vojtek promluví o skutečných důvodech, které ho vedly k takovému kroku, a veřejnost ho pak třeba zase vezme na milost….

Fotogalerie
7 fotografií