Vášnivý motorkář Dalibor Gondík už se nemůže dočkat, až opět nasedne na svou milovanou motorku a vyrazí na vyjížďku. Jelikož rok neměl záchvat, může mu být vrácen řidičák. Je si ale vědom rizik, která mu epilepsie může způsobit.

"Jdu do toho velmi opatrně," svěřil se Gondík, který kvůli epileptickému záchvatu přišel loni o řidičské oprávnění. A k jeho smůle přesně v den, kdy mu ho po roce vrátili. Ještě sice čeká na výsledky nějakých vyšetření, ale už teď se těší.

Moderátor se do boje s epilepsií pustil naplno. Od základu změnil svou životosprávu a místo jízdy na motorce začal běhat. Drasticky zhubl, ale tvrdá dřina se mu vyplatila. Odměnou mu může být motoristický den v Motosalonu v Letňanech, kde se letos snad už na silném stroji sveze.

Gondík prodělal epileptický záchvat v březnu 2013 přímo na ulici, kdy ztratil vědomí a kolemjdoucí mu museli volat záchranku. Přesně po roce, kdy mu byl vrácen řidičák, dostal další záchvat. Řidičské oprávnění mu tedy znovu sebrali.

Epileptik autem srazil manžele do Vltavy, oba jsou mrtví

Případy, že epilepsie za volantem může zavinit nehodu s fatálními následky, bohužel nejsou vůbec výjimečné. Odstrašujícím příkladem může být nezodpovědný řidič, který nikdy nepřiznal, že trpí epilepsií, aby mu nevzali řidičák. Porušení zákona se mu krutě vymstilo, když 5. března 2013 přímo za volantem dostal epileptický záchvat a svým vozem srazil manželský pár na Mánesově mostě do Vltavy. Oba manželé zahynuli. Soud ho poslal do vězení na 6 let.

Auto se od mostního zábradlí odrazilo na druhou stranu, kde narazilo do dvou chodců
Autor: Infografika Blesk

Řidič epileptik zabil dva chlapce

S epilepsií za volantem riskoval také řidič Jaroslav Novák, který porušil zákaz řízení. Svým vozem 19. listopadu 2011 zběsile couval a na přechodu pro chodce v Hradci Králové srazil dva malé kluky. Tříletý a šestiletý chlapec na místě svým zraněním podlehli.

Takto skončilo auto, v němž řidič - epileptik přejel dvě děti
Autor: Foto Blesk – Jitka Pecharová

U soudu se vymlouval na epileptický záchvat, ovšem neuspěl. Porušoval veškerá doporučení lékařů, byl si vědom svých epileptických záchvatů, nebral léky, nedodržoval životosprávu, ponocoval a pil alkohol. Za usmrcení dvou chlapců ho soud v dubnu 2013 poslal do vězení na 8 let.

Jaroslav Novák se vymlouval, že těsně před nehodou dostal epileptický záchvat. Posudky to vyvrátily
Autor: ČTK, Jitka Pecharová

Ze stejných příčin, tedy kvůli akutnímu epileptickému záchvatu, srazil dva malé chlapce také řidič před dvěma lety v Sobotce na Jičínsku. Vjel na trávník, kde si malí bráškové hráli. Oba zemřeli.

Pomníček z místa tragické nehody zmizel
Autor: archiv Blesku

Fotogalerie
9 fotografií