„Z obecně morálního hlediska je nepřijatelné opustit ženu měsíc před porodem. Jediným možným důvodem by mohlo být ohrožení na životě,“ říká Cimický.

V jednání Vojtka vidí jistý akt zbabělosti. „Společnost vždy brala těhotné ženy pod ochranu, a to i pak šest neděl po porodu, kdy by žena mohla udělat něco nevratného. Závisí na ní přece život dalšího tvora. Navíc, vše se dá řešit v klidu,“ míní psychiatr.

Podle něj neomlouvá budoucího otce v případě odchodu od rodiny ani to, že by žena třeba čekala dítě s někým jiným. „To vše se může řešit až po porodu a po šestinedělí, ne před ním,“ uzavírá Jan Cimický.

Žena po porodu může trpět laktační psychózou

„Žena, která v době těhotenství zažije nějaké vztahové trauma (rozchod nebo nevěru), to určitě nemá jednoduché. I když devítiměsíčnímu plodu už pravděpodobně nervový otřes matky uškodit nemůže. Zato na její psychice může napáchat velké škody. Žena pak po porodu může trpět i laktační psychózou, depresemi apod.,“ řekl Blesku pražský psychiatr a dodal:

„Co se týče braní antidepresiv v těhotenství, je pravda, že celou řadu medikamentů nelze předepsat těhotné ženě. Ale existují i takové léky, které lze v těhotenství brát bez rizika nebezpečných vlivů na plod.“

Video
Video se připravuje ...

Lesk: Vojtek promluvil o útěku od těhotné manželky. Byl jak uzlíček nervů! redakce Blesk TV

Fotogalerie
10 fotografií