Film se odehrává v zimě na horách a jeho děj se točí okolo lidí ze zasněžených hřebenů, běžkařského závodu Tříkrálová padesátka a muže, který se rozhodl poznat svého otce. Tvůrci Padesátky slibují situační i konverzační humor, překvapivé zvraty i horský klid, oznámili dnes tvůrci tohoto projektu na setkání s novináři ve Špindlerově Mlýně. Ten zaplavily plakáty, jimiž filmaři hledají komparsisty. Nabízejí jim vedle celodenní stravy i 800 korun za natáčecí den.

„Chtěli bychom navázat na klasické horské komedie S tebou mě baví svět, Anděl na horách, Krakonoš a lyžníci nebo Sněženky a machři. Z plátna by však měl zavanout i Cimrmanův vichr z hor,“ charakterizoval to režisér Kotek. Do hlavních rolí obsadil Jakuba Prachaře, Marka Taclíka, Ondřeje Pavelku a Vilmu Cibulkovou.

První klapka se ozve 7. března. Natáčet se bude až na sklonku zimy, během ledna a února se ale herci na své role připravovali běžkařským tréninkem v bílé stopě. Marka Taclíka a Ondřeje Pavelku si vzal na starost dokonce mistr světa v běhu na 50 kilometrů Martin Koukal, který se v Padesátce rovněž objeví.

Podle mluvčího projektu Lukáše Vedrala z distribuční společnosti Bontonfilm bude Padesátka vznikat ve Špindlerově Mlýně a jeho okolí, kde se před jedenácti lety točili populární Snowboarďáci. Tehdejší neznámí mladíci Vojta Kotek a Jiří Mádl se sem nyní vrátí už jako filmové hvězdy.

„V Padesátce si společně zahrají v ‚teplákové retrospektivě‘ ze 70. let a na plátně se potkají po téměř deseti letech. Oba navíc svým dílem výrazně promluví do osudu hrdinů filmu,“ uvedl Vedral.

Autor předlohy Petr Kolečko patří mezi nejvytíženější scenáristy současnosti. Podílel se na Okresním přeboru, seriálech Vinaři, Čtvrtá hvězda nebo Nevinné lži. Vojta Kotek je od dětství herec a dabér, režíruje české verze „pixarovek“, natočil klip Michala Hrůzy Sněhulák nebo díl Lež má krátké nohy z televizní série Nevinné lži. Zkušenosti získával i jako člen štábu při náročném natáčení Marhoulova válečného snímku Tobruk.

Titulní píseň složí Michal Hrůza, premiéra v kinech je v plánu na přelomu roku 2015 a 2016.