Čeští hygienici se činili. Kvůli špatným podmínkám, špíně, potravinám i pití nejasného původu rozdali za minulý rok pořádně mastné pokuty! A o jaké podniky šlo?

V tuto chvíli můžeme uvést pouze sankce, které nabyly právní moci,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. V kontrolní zprávě stojí, že Vinařství u Kapličky nepředložilo hygienické kontrole doklady od zvěřiny používané k přípravě pokrmů.

V mrazicích zařízeních byla zjištěna přítomnost cca 250 kg potravin bez jakéhokoliv značení a identifikace. Nebyla zajištěna sledovatelnost potravin, ty byly neznámého původu,“ stojí ve zprávě.

Ředitel vinařství David Hladký (40) závadnost potravin tvrdě odmítl. „Naše restaurace se řídí hygienickým standardem HACCP, který ani v tomto případě nebyl porušen. Příslušné doklady od zvěřiny byly v kanceláři účetních, ale večer, kdy kontrola proběhla, nebyly v kuchyni okamžitě k dispozici,“ řekl Hladký.

Podle požadavků hygienika jsme je následně dodali,“ uzavřel. Pokutu tak jako tak ale Vinařství u Kapličky dostalo. A že se v něm možná najedla nějaká známá tvář, potvrdila i Prima, která v ní natáčela právě Vinaře.

 „Během natáčení herci využívali catering, ale samozřejmě ve svém volném čase si mohli ve Vinařství u Kapličky něco k jídlu nebo k pití dát. To nevylučuji,“ řekla mluvčí seriálu Kateřina Vlasáková.

Nejhorší restaurace Česka podle hygieniků

1. Restaurace Ranč Bělečko, Bělečko
Výše sankce: 60 000 Kč
Důvod: Opakované zmaření výkonu státního zdravotního dozoru, kdy jednatel společnosti opakovaně znemožnil kontrolním zaměstnancům KHS provést kontrolu v provozovně.

2. Hotel Horal, Špindlerův Mlýn 280
Výše sankce: 50 000 Kč
Důvod: Mj. závažné porušení předpisů v oblasti ochrany spotřebitele, při kontrole zachyceny v chladicím zařízení již načaté originálně označené skleněné láhve pramenité vody o objemu 0,33 l, u kterých se nedala vyloučit záměna obsahu. Bylo jednoznačně prokázáno, že pramenitá voda byla zaměňována za vodu jiné jakosti, než bylo deklarováno na etiketě nápoje a nabízeno prostřednictvím nápojových lístků atd.

3. Restaurace U Sokolíka, Hradec Králové
Výše sankce: 40 000 Kč
Důvod:  Mj. závažné nedostatky jak ve skladování, tak v uvádění hotových pokrmů do oběhu, provozovna nebyla udržována v čistotě a dobrém stavu, na pracovních plochách i v lednicích byly zjištěny vrstvy zastaralé špíny, drobky a mastnota, rovněž stěny byly špinavé a mastné, pokrmy nebyly chráněny proti kontaminaci, v chladicím zařízení zachyceno smyslově změněné syrové maso atd.
 
4. Lahůdky Radka, Jaroměř
Výše sankce: 40 000 Kč
Důvod: zjištění masivního výskytu myšího trusu, nedodržení požadavků na provozní hygienu (poškození povrchu regálů, poškozený a znečištěný (plísněmi)  prodejní a výdejní pult, porušené povrchy lednice), neodpovídající manipulace s potravinami (nedodržování správných hygienických postupů při rozmrazování balíčků s kuřecím masem), nezajištění sledovatelnosti potravin.

5. Paparazzi Fashion Cafe, Obchodní centrum Futurum, Moravská Ostrava
Výše sankce: 30 000 Kč
Důvod: Porušování zákazu kouření v provozovně, která je otevřenou součástí veřejnosti volně přístupného prostoru obchodního centra, nedodržování správné hygienické praxe.
 
6. Bistro Dragon, Zlín – Malenovice
Výše sankce: 30 000 Kč
Důvod: Mj. křížení čistých a nečistých operací, nedodržení požadavků na provozní hygienu (neoddělené skladování úklidových a čisticích prostředků, znečištěné povrchy zařízení a pracovní povrch), neodpovídající manipulace s potravinami, nezajištění sledovatelnosti potravin, nedodržování zásad osobní hygieny atd.

7. restaurace hotelu Adria, Kořenov 538
Výše sankce: 27 000 Kč
Důvod: Křížení čistých a nečistých operací, nedodržení požadavků na provozní hygienu (znečištěné stěny, výskyt plísní, znečištěné povrchy zařízení v kuchyni, neodpovídající manipulace s potravinami, neodpovídající manipulace s odpady.

 
8. restaurace Peperoncini, Liberec
Výše sankce:  25 000 Kč
Důvod: Mj. nezavedení postupů na zásadách HACCP, nedodržování požadavků na osobní hygienu (chybějící umyvadlo na mytí rukou vybavené odpovídajícím přívodem teplé a studené vody, nezajištění vhodného příslušenství pro převlékání pracovníků), neodpovídající manipulace s potravinami, zákaz používání nekalých obchodních praktik, neboť užil nepravdivý údaj tím, že pivo značky Bakalář nabízel jako pivo značky Krušovice.

 
9. Pohostinství U Kina, Městečko 500, Velké Němčice
Výše sankce: 25 000 Kč
Důvod: Šetření v souvislosti s alimentárním onemocněním cca 20 osob, absence technologických úseků, které by zajistily výkon správné výrobní a hygienické praxe založené na zásadách HACCP, křížení čistého a nečistého provozu.

 
10. Vinařství U Kapličky, Vinařská 484, Zaječí
Výše sankce: 20 000 Kč
Důvod: Nepředložení dokladů od masa zvěřiny používaného k přípravě pokrmů, v mrazících zařízeních zjištěna přítomnost cca 250 kg bez jakéhokoliv značení a identifikace, tedy nezajištění sledovatelnosti potravin a používání potravin neznámého původu.

Fotogalerie
10 fotografií