Letošní Český lev byl našlapaný hned o začátku. Všem přítomným totiž vyrazil dech Jiří Bartoška, který i přes svou nemoc dorazil v doprovodu manželky Andrey, kolem novinářů přešel skoupý na slovo, o to nadšeněji se vítal se svými kamarády herci a filmaři. Přenos statečně přečkal v hledišti a po jeho skončení dokonce vyrazil na večírek.

Video
Video se připravuje ...

Frajer roku: Nemocný Bartoška po chemoterapii vyrazil na mejdan! David Turek, Jan Brunclík

Film Cesta ven získal sice nejvíce ocenění, ale také největší počet rozporuplných reakcí. Jak od diskutujících na sociálních sítích, tak od filmových a televizních diváků. Na filmovém serveru ČSFD získal jen 66% hodnocení.

V kinech ho viděly necelé 4 tisíce lidí, minulý týden v televizi na programu ČT2 si pak film pustilo 342 tisíc lidí.

Snímek zaujal už před několika týdny také porotce z řad filmových kritiků, kteří mu také udělili hlavní cenu, stejně jako neherečce Klaudii Dudové, představitelce hlavní role svobodné matky Žanety, která se pere s nepříznivým osudem, s nímž se nechce smířit.

Naopak film s nejvíce nominacemi, do bojů o Oscary v kategorii neaglicky mluvených snímků vyslaný kus Fair Play, neproměnil ani jednu. Ke třem soškám Českých lvů, ale i k největší divácké návštěvnosti si může gratulovat tvůrčí duo otce a syna Svěrákových. Jejich pohádku Tři bratři vidělo přes 660 tisíc lidí a získala tři sošky.

DIVÁCI VS. SOŠKY

Cesta ven

4 tisíce diváků – 7 Lvů

kategorie: film, režie (Petr Václav), ženský herecký výkon v hlavní roli (romská neherečka Klaudia Dudová), kamera (Štěpán Kučera), střih (Florent Mangeot), zvuk (Daniel Němec a Ivan Horák)

Díra u Hanušovic

150  tisíc diváků – 3 Lvi

kategorie: mužský herecký výkon v hlavní roli (Ivan Trojan), mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Jaroslav Plesl), ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Lenka Krobotová)

Tři bratři

660 tisíc diváků – 3 Lvi

kategorie: scénografie (Jan Vlasák), masky (Zdeněk Klika), kostýmy (Simona Rybáková)

Fair Play

75 tisíc diváků  - 2 ceny, ale ne Lvi

kategorie: Cena filmových fanoušků a Nejlepší filmový plakát

Pojedeme k moři

93 tisíc diváků – žádný Lev

Krásno

Lev za nejlepší hudbu (Jan P. Muchow)

Olga

Lev za nejlepší dokument (Miroslav Janek)

Zvláštní cenu by si zasloužila moderátorka večera Lucie Výborná, která dokázala přímý přenos na veřejnoprávní stanici přetáhnout o 40 minut! Její největší úlet ovšem přišel po skončení přenosu, kdy se převlékla - do spacáku. Jinak se její šaty z červeného šusťáku ani nedají nazvat. Očekávala snad sněhové přeháňky v Dvořákově síni?

Nebo se sichrovala, kdyby náhodou dorazil Petr Kolář a začal kolem sebe sypat bílý prášek? V tom případě by posloužila kapuce stáhnutelná na gumičku. Výhodou spacákového modelu jistě je i to, že se hodí třeba na premiéru filmu Himalaya, při oboustrannosti si ho může vzít i na příští ročník.

Výborný spacák, Lucko!
Autor: Pavel Machan, Martin Hykl, David Kundrát

Lucie Výborná model doplnila bolerkem s kapucí, kdyby náhodou v Rudolfinu začalo sněžit. Informace o tom, zda měl být přítomen i Petr Kolář, se redakci nepodařilo zjistit
Autor: Pavel Machan, Martin Hykl, David Kundrát

Trapasem večera byl jednoznačně vtip s "Jimem Carreym", který vůbec nikdo nepochopil. Na jevišti se na pár sekund objevil jakýsi pán, nepromluvil ani slovo, vystřelil z trubky zlaté konfety, Výborná spletla jeho jméno a pán zase odešel.

Výzva pro čtenáře: Pokud někdo tuto scénku pochopil, dejte nám prosím vědět do diskuze pod článkem.

Pomyslnou cenu za nejlepší děkovačku udělujeme jednoznačně Ivanu Trojanovi, který večer rozčeřil svým inteligentním humorem.

Putuje také všem špičkovým lékařům, kteří letos ceny předávali. Klobouk smekáme před 90letým psychiatrem Oldřichem Vinařem, který ještě před přenosem na ulici zachraňoval chlapce, který upadl a rozrazil si hlavu. Pan docent Vinař mu ránu vlastnoručně zašíval.

"Nebylo to nic vážného. Hůř na tom byla jeho maminka, ta byla zralá na psychiatra," vtipkoval Vinař. Kromě něj se pódiu objevil třeba gynekolog Karel Šuk, kardiochirurg Jan Pirk, Havlův někdejší lékař Pavel Pafko nebo plastický chirurg Bohdan Pomahač.

ONLINE PŘENOS Z PŘEDÁVÁNÍ ČESKÝ LVŮ S VELKOU FOTOGALERIÍ NAJDETE ZDE>

Fotogalerie
45 fotografií