Den co den Ján Zákopčaník hlásil počasí na České televizi a předpověď končil vždy slovy „Slunce v duši“. Ač meteorologii vystudoval, na diváky mluvil vlídnou řečí laika. „Zajímavý útvar ve tvaru nudle se táhne přes naše území.“ Tak vysvětloval dlouhý úzký mrak vedoucí středem republiky.

V březnu 2005 z televizních obrazovek zmizel. „Ač jsem se nikdy nikam nevracel, po odchodu z médií jsem se vrátil do letecké meteorologie. Je to velmi obtížná práce plná adrenalinu,“ svěřil se Zákopčaník v Českém rozhlase Dvojka. „Někdy je tolik práce, že není ani čas sníst si sušenku,“ přiznal se smíchem.

Být meteorologem však nebyl jeho sen. „Jako malý kluk jsem chtěl být archeologem nebo pilotem. Popelářem ne, ti u nás nebyli, ty jsem viděl až v Praze,“ přiznal bývalý moderátor. „Vždy jsem ale chtěl být velmi užitečný. Představoval jsem si, že budu vědec, že změním život mnoha lidem. Že mě budou všude znát a všude mě rádi uvidí, i třeba uprostřed oázy,“ zavzpomínal na své mladistvé plány Zákopčaník.

Pak ale díky svému milovanému strýci vystudoval meteorologii. „Ten strýc, který mi celý život pomáhal, teď potřebuje mou pomoc. Prodělal dvojnásobnou mrtvici a leží v nemocnici,“ svěřil se Ján s tím, že posledních jedenáct měsíců v prožívá velmi negativní období. Kromě toho, že strýc onemocněl, mu nedávno zemřela maminka.

Návrat na televizní obrazovky Zákopčaník neplánuje, jeho práce ho svým způsobem naplňuje. Veškerý volný čas tráví se svou manželkou a svými třemi dětmi. Jeho nejstarší dcera studuje architekturu, staršího syna baví přírodověda a nejmladší syn začal studovat kameru a režii.

Fotogalerie
9 fotografií