Ocenění za nejlepší dokumentární snímek patří režiséru Martinu Duškovi a producentce Kamile Zlatuškové za originální příběh o vyznavačích tuningu s názvem K oblakům vzhlížíme. Loni v říjnu zvítězil v soutěži mezinárodního festivalu dokumentů v Jihlavě.

V mužské kategorii byl za herecký výkon oceněn Martin Finger v černé komedii Krásno debutujícího režiséra Ondřeje Sokola.

Cenu za kameru získali při rovném součtu hlasů Martin Žiaran za film Hany a Jaromír Kačer za snímek Místa.

Cenu RWE pro Objev roku si odnesl Jiří Mádl coby debutující režisér a scenárista filmu Pojedeme k moři.

Ceny české filmové kritiky se udělovaly popáté. Moderátorem přímého přenosu na programu ČT2 byl Václav Moravec. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 51 novinářů, posuzovali 30 hraných filmů a třiadvacet celovečerních dokumentů, které měly distribuční premiéru v roce 2014 a vyhověly pravidlům.

Nejvyšší počet nominací - šest - měla právě Václavova Cesta ven. Naprázdno vyšly snímky Pojedeme k moři (pět nominací) a Fair play (čtyři nominace), stejně jako filmy Díra u Hanušovic, Andělé všedního dne, Pohádkář a My 2, nominované jednou.

„Konkurenční“ ceny České filmové a televizní akademie Český lev se budou předávat 21. února. Nejvíce nadějí mají filmy Fair Play, Díra u Hanušovic, Cesta ven, Tři bratři a Pojedeme k moři. Jejich nominace jsou ve všech hlavních kategoriích, tedy za nejlepší film, režii i scénář.

Fotogalerie
6 fotografií