V Praze měla totiž premiéru jeho komedie Babovřesky 3, a na té rozhodně plakat nechtěl. „Smutek teď musí stranou, slavíme nové dílo a pevně věřím, že se bude divákům líbit,“ řekl Blesku Troška.

Herečka Marie Pilátová přitom v Troškově kultovní trilogii ztvárnila matku Konopníkovou. „Měla chřipku, polehávala a najednou jí dotlouklo srdíčko," přiblížil její poslední chvíle Troška, který vyrazil do kina zahnat chmury.

Mezi hosty premiéry samozřejmě nechyběly hlavní hvězdy Babovřesek – Jana Synková (70), která hraje drbnu, nebo Veronika Žilková (53) alias starostova žena. „Přišla jsem v letních šatech, protože Babovřesky jsou letní komedie,“ objasnila nám herečka. V kinosále byla také celá řada bab z Babovřesek. Většinu z nich hrají amatérské herečky. Premiéru si dámy dostatečně užívaly. I následnou party.

Stvořitel hvězd Troška: Zapřáhl celou rodinu!

Režisér Troška přitom skoro po celou kariéru dělá hvězdy i z nepříliš slavných nebo úplně neznámých lidí! Začal s tím právě v trilogii Slunce, seno... a úspěšně pokračuje dodnes ve filmech z Babovřesek!

Třeba rodina Kikinčukových byla před touto trilogií dosud známa hlavně okruhu diváků, kteří chodili do malého plzeňského divadla Pluto. Režiséra ale jejich herecké výkony na oblastní scéně tak bavily, že Pavlu Kikinčukovi (59) nabídl roli starosty a jeho žena Jindřiška (60) se stala po namaskování výraznou »babou« ‒ ztvárňuje postavu drbny Boženy Němcové. Troška zaměstnal v Babovřeskách také jejich dceru Kamilu (25) i s její kamarádkou z Pluta Pavlou Bečkovou, která hraje bláznivou jeptišku Glorii.

Hvězdami se staly taky dosud zcela neznámé »babičky« z amatérského žižkovského divadla Opona, jiné babky posbíral Troška doslova na ulici. Pětaosmdesátiletá Jarmila Bursová třeba sama kontaktovala režiséra v Pardubicích, dala mu perník, udělala »Donalda« (kačeří obličej, jaký umí snad jen ona) a režisér zajásal – má nástupkyni za zemřelou Valerii Kaplanovou (†81), potřeštěnou babičku ze Slunce, seno...

Video
Video se připravuje ...

Konopnice o natáčení Slunce, sena: Kdo z herců byl nafoukaný? Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
11 fotografií