Nejenže jí nepřemožitelná masa vody nenávratně odnesla snoubence Simona Atleeho (†33), sama Petra musela s rozdrcenou pánví bojovat o holý život! Přežila jen díky tomu, že se jí i přes neskutečné bolesti podařilo vyšplhat na palmu a udržet se na ní. „Viděli jsme ustupovat vodu, považovali jsme to za normální odliv. V tu chvíli jsme opravdu netušili, že to signalizuje příchod takové hrůzy,“ vzpomíná modelka na nenápadný začátek tragédie, která jí navždy změnila život.

„Pak to přišlo – přivalila se obrovská vlna, která ničila vše, co jí stálo v cestě. V tu chvíli jsem zahlédla Simona, ve snu by mě nenapadlo, že ho vidím naposledy. Vyrvalo nás to z bungalovu, chvíli jsem se udržela na střeše, pak mě to smetlo do vody. Najednou jsem se cítila hrozně lehká, jako by se mé tělo pozvolna rozpouštělo,“ popsala Petra okamžiky, kdy se pozvolna smiřovala se smrtí. „V tu chvíli jsem si říkala: staň se, co má se stát. Polykala jsem tu toxickou vodu a myslela jsem, že to přichází...“

Jakmile se ale opět ocitla hlavou nad hladinou, začala opět bojovat. „Chtěla jsem se chytit palmy, první jsem se neudržela, druhé už ale naštěstí ano. Kolem sebe jsem slyšela strašný řev, který pozvolna ustával. Bohužel mi bylo jasné, že ti lidé, kteří už nekřičí, jsou mrtví. Byl to hrozný pocit.“ Na záchranu musela Němcová čekat neskutečných 8 hodin. S rozdrcenou pánví, kyčlí a řadou vnitřních zranění, v bolestech, kvůli nimž často ztrácela vědomí... Přesto vydržela!

Silnější osobnost

„Musím uznat, že mě ten otřesný zážitek posílil. Dříve jsem dost plánovala do budoucnosti, ta tragédie mi jasně ukázala, že stačí velmi málo k tomu, aby žádná budoucnost nebyla. A tak jsem se naučila prožívat každý okamžik naplno. Nikdy nevím, který je tím posledním,“ svěřila se Petra britskému deníku Telegraph. Odvážná modelka se do Thajska i Indonésie pravidelně vrací kvůli charitě.

Video
Video se připravuje ...

Drsné výročí Němcové: 9 let poté, co utekla tsunami Luboš Procházka, David Malík

Fotogalerie
22 fotografií