Když vloni 22. července zasáhly zpěvačku Ivetu Bartošovou ukrutné bolesti, byla převezena okamžitě do pražské Thomayerovy  nemocnice, kde se podrobila operaci prasklého vředu. Lékaři se ale následně rozhodli přeložit ji bez Rychtářova souhlasu do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

Když její manžel viděl, v jakých otřesných podmínkách se jeho žena léčí a jak zubožené je její tělo po převozu, rozhodl se vše i přes zákaz zdokumentovat. Poté, co slyšel o problémech Martina Preisse, který se nedávno pokusil o sebevraždu a byl pak převezen právě do Bohnic, rozhodl se fotky poskytnout médiím. Jako první je zveřejnil server Extra.cz.

„Tyto fotografie jsem zveřejnil, aby lidé viděli, v jak nelidských podmínkách se měla léčit. Když Ivetka jela na operaci s prasklým vředem, tak neměla jedinou modřinu, tak strašně se bála psychiatrické léčebny, že se převozu do ní zuby nehty bránila,“ vysvětlil Blesku Josef Rychtář, jak vznikly Ivetiny děsivé modřiny a jizvy.

Krom nich zachytil také pokoj, který vypadá jako z hororu. Na oprýskaných zdech a dveřích jsou vyryté nápisy a telefonní čísla, která tam zoufalí pacienti zanechali. Pod oknem se rýsují mokré mapy a počínající plíseň, pod odstraněným radiátorem je pak špína.

Že v tomto depresivním prostředí Iveta odmítala být, se lze jen těžko divit.

Fotogalerie
15 fotografií