Preiss před půl rokem řídil opilý a způsobil autonehodu. Nadýchal 1,5 promile. Kauza už míří k soudu: „Státní zastupitelství případ předalo soudu pro Prahu 2,“ dozvěděl se Blesk od nejmenované pracovnice zastupitelstva. Herci hrozí až tři roky vězení natvrdo.

Ani se nechce věřit tomu, že předstírání psychických problémů patří k vyhledávaným způsobům, jak se vyhnout trestu, nebo ho alespoň citelně zmírnit. Podle zkušených právníků se však k tomu uchyluje každý třetí hříšník! „Snaží se vyhnout trestu tím, že upozorňují na své problémy,“ řekl Blesku renomovaný pražský právník Jan Černý. Nebylo by divu, kdyby Martin Preiss, zahnaný tísnivou představou soudního jednání do úzkých, volil raději úkryt na psychiatrické klinice.

Herec si mohl se slovem sebevražda jen neuváženě zahrávat. „Mohlo se jednat o potřebu vzbudit lítost, o demonstrativní ukázku litujte mě, já jsem tady ten nešťastný...,“ okomentoval jeho chování psycholog a soudní znalec Jiří Jelen.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Krnáčová o své přezdívce KRNDA. A před čím uniká Preiss? Blesk TV

Jak to vidí odborníci

Jan Černý, advokát: „Podle mých zkušeností se řidiči vymlouvají na zdravotní či psychické potíže většinou až v okamžiku, kdy jsou odsouzeni. Snaží se vyhnout výkonu trestu tím, že mluví o svých problémech a odkazují na skutečnost, že by je pobyt ve vězení vážně ohrozil na zdraví, nebo dokonce na životě. Pokusí se o to tak 30 % odsouzených.

Jiří Jelen, soudní znalec: „Herci rádi dramatizují i v životě. Už to, že si člověk zvolí herecké povolání, může svědčit o tom, že je trochu histrionsky laděný. Mohlo se jednat o potřebu vzbudit lítost, o demonstrativní ukázku litujte mě, já jsem tady ten nešťastný... Samozřejmě ale mohl být důvod zcela jiný, například problémy s partnerkou.“

Fotogalerie
12 fotografií