Herce Rolfa Hoppa pro pohádku Tři oříšky pro Popelku vybral německý producent, ale dal mu podmínku: musí si k sobě najít královnu. Hoppe nezaváhal ani na chvíli a pro roli královny doporučil německou herečku se švýcarskými kořeny Karin Lesch, s níž se dříve potkal už na divadelních prknech. Jako pár se k sobě nesmírně hodili. Režisér Václav Vorlíček s jeho výběrem okamžitě nadšeně souhlasil.

Když se však novináři Hoppeho dnes na jeho královnu z Popelky ptají, je velmi skoupý na slovo. „Nemůžu o tom vyprávět,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro týdeník Sedmička. Není to však z osobních důvodů. „Je to mnohem více politické a komplikované. Karin Lesch byla manželkou ředitele DEFA (…) a on jí potom už žádnou roli nedal. Přestala hrát a starala se pouze o svého muže, ale byla to báječná žena,“ odkryl Hoppe tajemství ze skutečného života královny.

V kontaktu spolu nejsou. „Ona se opravdu totálně stáhla,“ říká Hoppe. Karin Lesch, kterou pro českou verzi pohádky nadabovala Květa Fialová, se provdala za německého producenta a režiséra Hanse Dietera Mädeho a desítky let žije nedaleko Berlína. S novináři téměř nekomunikuje, jen loni před Vánocemi poskytla švýcarskému deníku výjimečný rozhovor, jak jinak než o Popelce, v níž ztvárnila svou nejslavnější roli. Pak si zahrála ještě v jednom televizním filmu a tím svou kariéru obětovala a uzavřela.

To Rolf Hoppe za svůj život ztvárnil přes 200 rolí. Dostal se také do Hollywoodu, hrál ve westernech a v jednom filmu se objevil také po boku svého slavného krajana Deana Reeda, který do východního Německa emigroval ze Spojených států. Před lety však Hoppe přišel téměř o hlas, když mu službu vypověděly hlasivky. S hereckou dráhou na chvíli přestal a živil se v cirkuse prací se zvířaty. Nyní je majitelem vlastního divadla, které vybudoval z bývalého statku.

Fotogalerie
12 fotografií