Co byste si vybral na štědrovečerní stůl? Kapra, řízek, nebo klobásu? U mě to je jasné: Vinnou klobásu, protože mám panickou hrůzu z kostí. Kapra tedy jen ochutnám. 

Ryby nejíte vůbec? Jím ty bez kostí. Lososa, tuňáka... A jím také filé pro děti, to je sázka na jistotu, že tam kosti nejsou. 

K té vinné klobáse děláte salát? Určitě. Ale nedělám ho já, dělají ho rodiče. Tradičně společně. 

Pomáháte s přípravou štědrovečerní večeře? Doma se do práce v kuchyni nepletu. Když přijedu domů, rád si nechám servírovat to, co máma s tátou uvaří. A s bráchou, který má na starosti ryby, protože je nejen rybář, ale také, na rozdíl ode mě, vyučený kuchař. 

Tak to vám může dělat konzultanta, když si při vaření nevíte rady. Brácha? Ten se mi jenom chlubí. Co sám uvařil, nebo co udělal podle mě. Dělal pribiňáka, vylepšil domácí lučinu ořechy… Ale není to můj konzultant na telefonu. 

A tím je kdo? Je to kuchař Zdeněk Šebesta, se kterým jsem se seznámil, když jsem začal vařit. Teď má svoji restauraci, a když mě viděl v televizi, tak se mi ozval a stal se mým věrným rádcem. 

Video
Video se připravuje ...

Na Hrušku opět útočí Pohlreich: Vánoční menu s knedlíčky z paštiky! redakce Blesk TV

Jak vůbec svátky slavíte? Hlavně se pokaždé sejdeme. To se nepovedlo kvůli mé pracovní vytíženosti jen jednou. Společně večeříme a pak jdeme na půlnoční. 

Díváte se na pohádky? Ano. Protože je ale času málo, vyberu si jednu nebo dvě, většinou ty, které běží na Štědrý den. Nejradši mám Pyšnou princeznu a Císařova pekaře, u toho se vždycky zasměju. 

Sledujete během roku konkurenční kuchařské pořady? Nesleduji. Mám přehled, kdo kde vaří, ale nesleduji. Když je to doma puštěné, jedním okem koukám. A nemám problém pochválit, když se mi to líbí. Většinou ta jídla sice vypadají ale sám si je neudělám – bych na to čas ani nervy. 

Zdeněk Pohlreich se teď ve svém pořadu objevil v úboru, na kterém byla na zádech přeškrtnutá hruška. Co vy na to? Kdyby tam měl můj obličej, tak bych se hodně smál. tou hruškou se jen pousměju – hruška je zdravé ovoce spoustu vitaminů.

Nejste naštvanej? Ne, rád si dělám legraci sám ze sebe a myslím, že i pan Pohlreich to bere sportovně. Každý přece víme, že vaříme pro jinou sortu diváků. Já navíc moc nevařím, já z devadesáti pěti procent peču. Do vaření mu nefušuju, nechci se s ním poměřovat. To není účel, a ani na to nemám. 

Kritici vám vyčítají, že vaše jídla, jako slavné kuřecí kůžičky, jsou nezdravá. Zamyslel jste se nad tím? Ano. Kůžičky byly z hlediska výživových hodnot extrém. Ale to bylo jednou. Pak přišla jídla, která byla zdravá, třeba pribiňák, pečivo… Na tom přece není nic ošklivého, to je ze surovin, ze kterých vaří všichni. Po kůžičkách jsem se přeorientoval na zdravější jídla a také na jídla pro děti. 

Jaké máte ohlasy na vaši kuchařku? Veskrze pozitivní. Snažil jsem se o ni dlouhou dobu,pak vznikla strašně rychle, a já tak mohl splatit dluh divákům, kteří chtěli mít moje recepty pěkně pohromadě.

Budete mít nejprodávanější knihu roku. Chystáte na vlně takového úspěchu už kuchařku číslo dvě? Recepty v záloze mám. A lepší, je vidět, že se zdokonaluju. I na autogramiádách se mě na to lidé ptají. Uvidíme, u žádného jednání jsem zatím nebyl. Zájem ale cítím.

Přinesla vám ta kuchařka i hodně peněz? To nemůžu komentovat, smlouva mi to zakazuje. Ale teď jsem se díval na stav účtu, a žádné miliony tam zatím nejsou.

A nejsou jenom na cestě? Přece jenom se vaše kniha prodává po desetitisících. Nějaký honorář mi náleží, ale já tady nejsem v roli samostatného autora, veškerá práva vlastní můj zaměstnavatel, takže jsem v jiné situaci než třeba pan Viewegh.

Pokud vám ty miliony nakonec dorazí, co s nimi uděláte? Nechtěl byste si třeba otevřít restauraci? Když jsem se k tomu propůjčil, získávám zkušenosti, zdokonaluji se a získávám informace, tak mě to napadlo. Ale přátelé, kteří restauraci mají nebo měli, mě varují, ať si to dobře rozmyslím, že to není jednoduché. Když bych do toho šel, nebyla by to klasická restaurace, ale typ bistra nebo rychlého občerstvení To se mi teď honí hlavou, ale nechci to uspěchat.

Fotogalerie
5 fotografií