„Proboha, co to tam je, kdo to tam dal,“ ptali se lidé, kterým nešlo do hlavy, co dělá černý pytel v čerstvě vykopané jámě. Jeden z přítomných smutečních hostů si to vyfotil mobilem a snímek poslal do redakce Blesku.

Podivný obsah hrobu objasnil na dotaz až hrobník z Noutonic, který o místní hřbitov pečuje a byl přítomen i u ukládání skladatelových ostatků ve čtvrtek odpoledne. „Pan Petr Hapka je pohřbený v rodinné hrobce se svou maminkou, která tam byla vložena dodatečně,“ vysvětlil Luděk Janda, co nevzhledný plast ukrývá. „Nikdo jiný v hrobě neleží,“ ujistil Blesk. Podle něj je běžné v takových situacích vkládat ostatky do podobných pytlů.

Místo posledního odpočinku slavného skladatele připomíná spíše oraniště. Evidentně se tam dlouhodobě neinvestovala ani koruna. Ve zdi oddělující hřbitov nedaleko Prahy od vyrůstajících novostaveb si zařádil zub času. Podobně jako na některých náhrobcích.

Petr Hapka bral od dospělosti léky proti Alzheimerově chorobě, protože jí trpěla jeho matka. Nakonec skončila v ústavu, kam za ní syn docházel, i když už ho dávno nepoznávala. Prevence proti závažnému onemocnění mozku ale nepomohla. Nemoc se postupně zhoršovala, až po narkóze při operaci kyčle propukla u skladatele úplně.

Akademický malíř Josef Hapka (†75) se narodil v Podolí u Valašského Meziříčí. Byl uznávaným malířem, mezi jeho učitele patřil i český krajinář Vlastimil Rada (†67). Valašsko nepřestal malovat, ani když žil v Praze. Zemřel po delší nemoci opět ve Valašském Meziříčí. Skladatelova maminka byla koncertní zpěvačka. „Maminka jednou zpívala na Moravě, tatínek se k tomu nějak přichomejtl – a tak jsem vznikl,“ líčil Petr Hapka.

Video
Video se připravuje ...

Lesk: Vše o pohřbu Petra Hapky a milostném životě Majka Spirita! redakce Blesk TV

Fotogalerie
17 fotografií