Slavík, který je členem fotbalového klubu od roku 1993, byl v rámci večera uveden do síně slávy a na památku na svou věrnost a sportovní výkony si odnesl červený pohár. „Vím, co se o mně traduje, ale v tomto případě jsem opravdu věděl, kdy mám odejít,“ žertoval zpěvák.

To jeden ze služebně nejstarších členů klubu František Ringo Čech (71) se cítil ukřivděný. Nelíbila se mu statistika gólů, kterou si prezident Amfory Petr Salava (59) důsledně vede. „Není možné, že mám tak malé skóre,“ zlobil se všeumělec Čech. „Je to zmanipulované,“ tvrdil. Sám sebe by klidně neskromně pasoval na krále kanonýrů. V rámci oslav byl stejně jako Gott uveden do síně slávy, neboť byl prvních 15 let trvání Amfory největší hvězdou a sehrál 141 zápasů.

Karel Šíp neodolal a ve výroční zprávě připomněl, že v polovině 90. let se Amfora dostala do blízkosti zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka (†47). Byl totiž jedním ze spolumajitelů pivovaru Eggenberg, který klub sponzoroval. Organizoval taky jedno fotbalové utkání v Českém Krumlově a Berouně.

Rušno bylo i v zákulisí akce. Bavič Petr Novotný přišel pozdravit své kamarády po prodělané mrtvici. Mladší generaci pak zastupovala třeba zpěvačka Monika Absolonová, která dorazila s přítelem, hokejistou Tomášem Hornou, a rozdávala úsměvy na všechny strany.

Nechyběly ani další celebrity – třeba herec Luděk Sobota s manželkou Adrienou, moderátorští matadoři Petr Salava a Zbyněk Merunka, pařan Sagvan Tofi, zarostlý Jakub Kohák, zpěvačka Jitka Zelenková či Jožka Černý, který s vínem v ruce „poklábosil“ s pěveckým kolegou Gottem.

Vznik Amfory

Klub Amatérských fotbalových rarit neboli Amforu založil Petr Salava v roce 1974, kdy mu bylo 19 let. Za dobu trvání sehrála 671 zápasů! A nehrálo se jen na českých trávnících. Klub nás reprezentoval ve 30 zemích světa, naposledy letos ve Vatikánu. Dohromady utkání sledoval milion diváků.

Ocenění

• Diamantový míč dostávají lidé z Amfory za minimálně 25 let členství a nebo v zahraničí hlavy státu a další celebrity.

• Červený pohár uvádí do síně slávy. Vytvořila ho sklářská rodina Hošků v Berouně.

• V síni slávy byla až do včera jen Jiřina Bohdalová, teď přibylo dalších 13 lidí.

Fotogalerie
21 fotografií