Režisér Jan Němec odevzdal na Hradě své vyznamenání, které dostal od prezidenta Havla. Na protest proti Zemanovi, který vyznamenal režiséry Filipa Renče a Roberta Sedláčka, kteří podle Němce „nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře.“

„Že pan Němec tady dělá takový gerontofiligický gesta, že vrací svoje vyznamenání, který dostal od pana Havla, mně to přijde směšný a smutný zároveň. Když se dožiju jeho věku, tak bych nechtěl být takhle zapšklý a hloupý stařík jako je on," okomentoval to v Rádiu Impuls Filip Renč. Sám se za to dostal pod palbu z řad dalších režisérů.

Renčova omluva a Zemanův důvod

Svých výrazů však prý nyní Renč lituje, označil je za neuvážené. Němcovi se omluvil. „Přijměte ode mne laskavě omluvu za neadekvátní výrazy, které jsem o vás vyslovil v médiích po vašem vrácení státního vyznamenání. Zajisté si nemyslím, že jste hlupák nebo zapšklý stařík,“ citoval Renče idnes.cz. „Mrzí mě však též, že jste tak teatrálně a uražen vrátil na Hradě za přítomnosti médií svoje vyznamenání od bývalého prezidenta Havla. Zajisté vám patří a zasluhujete si ho,“ dodal Renč, podle kterého je však vyznamenání za kulturu osobním názorem prezidenta.

A právě Miloš Zeman nyní skutečně hýbe Českem. Ovšem kvůli nebývalým vulgaritám, do kterých se pustil v Hovorech z Lán. Zeman však také zdůvodnil, proč dal Renčovi a dalšímu filmaři Robertu Sedláčkovi metály. „Vy víte, co je to Google, že ano. Když si tak zvaně vygooglujete díla jak Roberta Sedláčka, tak Filipa Renče, tak zjistíte, že za nimi je spousta práce,“ upozornil prezident moderátora Českého rozhlasu Pokorného. A zmínil třeba Renčův film Requiem pro panenku a Sedláčkova Pravidla lži. Ale také jejich seriály Sanitka 2 a České století. Tvrzení, že dal medaile Renčovi za předvolební spot a Sedláčkovi za dokument o Zemanovi, označil prezident za „výplod zběsilé pražské kavárny“.

Zeman o Sedláčkovi v mikině: Já jsem ho neoblékal

Zeman pak komentoval i to, že si režisér Sedláček přišel pro vyznamenání v mikině. „Myslel jsem si, že je to hloupost, a myslel jsem si, že Robert (Sedláček) zřejmě trpí nějakým traumatem a nebo komplexem, který ho nutí k tomu, aby se zviditelnil za každou cenu,“ uvedl Zeman. „Robert Sedláček ujistil ředitele protokolu, že se dostaví slušně oblečen. Zřejmě jeho představa slušného oblečení se poněkud liší od vašeho i mého názoru,“ pokračoval prezident.

„Myslím si, že teď to schytává a zaslouží si to,“ uvedl Zeman k Sedláčkovi a hájil se: „Já jsem ho přece neoblékal!“ Moderátorovi v rádiu pak Zeman dodal: „Vy si myslíte, že Hrad je šatna, podobně jako si Jan Němec myslí, že Hrad je odkladna propůjčených vyznamenání. Ve skutečnosti to vyznamenání už nikdy nedostane zpátky, protože se ho sám dobrovolně vzdal.“

Fotogalerie
15 fotografií