Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Osud krásné hlasatelky Marie Retkové. Mužům brala spaní, sobě vybojovala život

Autor: map, zrk - 
31. října 2014
05:40

Byla nebesky krásná a jmenovala se Marie. Měla sladkých jednadvacet, když se v roce 1977 objevila na obrazovce. Marie Retková posílala po večerníčku děti spát zamáváním a větou Tak a teď už pěkně do postýlek, mnohým tatínkům však připravila bezesné noci. Osud ale přichystal křehké krásce smrtelnou zkoušku…

V jejích velkých, kouřově modrých očích se topili ale i její televizní kolegové. Marie (tehdy ještě Šípová), měla spoustu ctitelů. Miloval ji i kolega z televize, vysoký a urostlý Jiří Hrabovský, ale ona nakonec dala přednost o dvanáct let staršímu muži.

Doktor Petr Retek na ni zapůsobil i tím, jak se spolehlivě staral o svoji dceru poté, co jeho manželka tragicky zahynula. „Než jsem ho poznala, měla jsem kolem sebe jen takové kluky, prostě odrostlejší děti. A pak přišel on, dospělý člověk se vším všudy,“ vzpomíná.

V té době už věděla, že nic není tak důležité jako sám život. Pět let předtím totiž absolvovala dramatický převoz z chalupy do nemocnice, kdy náhle začala masivně krvácet. Diagnostikovali ji velmi neobvyklou a agresivní rakovinu děložního hrdla. „Člověka to šíleně zaskočí, jako rána elektrickým proudem, z vteřiny na vteřinu je vše jinak... To úplně první je, že umřu, to určitě... Ale zároveň jsem věděla, že musím bojovat,“ říká.

Po operaci podstupovala radioterapii, neuvěřitelně zhubla a zeslábla tak, že nemohla ani chodit. A jako by toho nebylo dost – začala ji úporně bolet hlava a při vyšetření jí diagnostikovali metastázy na mozku. Naštěstí se spletli – byla to »jen« encefalitida.

Bývalá bojovnice z basketbalového hřiště nakonec vyhrála. S pomocí svého manžela, nevlastní dcery-lékařky i vlastní dcery, která tehdy studovala gymnázium, nemoc překonala. Dokonce se jí jako jediné z bývalých hlasatelek podařilo vrátit k původní profesi. Na TV Barrandov od loňska znovu zní její hlas.

50 zapomenutých příběhů …nezapomenutelných lidí z televize

Dva světy v jedné knížce. Stačí jí obrátit a z utajovaných osudů rudých mocipánů přeskočíte do intimních příběhů televizních hlasatelů a redaktorů, kteří před Listopadem vstupovali do životů generací. Tak neobvyklou příležitost nabízí publikace Blesku, která je od včerejška na pultech.

I bačkora může udělat velký otisk – právě to pasuje k dílu Rudá šlechta. Mizerný krejčí, který ušil zradu na celý národ, profesionální papaláš, který pod hlavněmi okupačních tanků dokázal vlasti nasadit roubík. Pak je tu například příběh óbrsvazáka, jenž posadil na trůn Miloše Zemana.

Druhá část, Šlechta z obrazovky, zahrnuje kusy životů televizních tváří. Znali jsme každou jejich vrásku, ale nevěděli, že tihle lidé třeba loupili, sváděli známé herce, nebo bojovali o holý život. Takový je i příběh Marie Retkové, který přinášíme jako malou ochutnávku. Prostě 50 šokujících osudů a jeden navíc – pana Vajíčka…

karlos107 ( 25. prosince 2014 13:01 )

Vy závistiví dementi, zkusili jste si obout její boty ?? Potom by jste mohli kritizovat dementi. Byla a je pořád hezká a příjemná žena. To ale vysvětlovat českému dementnímu národu, který nic nikdy nedokázal, je těžké vysvětlovat. Politici s Váma mávají jak s kusem hadru a co umí český národ?? Jen debilně kecat na diskusích. Tupé české oslí hlavy !!!!

londynskypes ( 31. října 2014 13:28 )

kafickomlicko nebo jako muj t///c//h/u//rak

londynskypes ( 31. října 2014 13:27 )

ale takova byla doba a kdyby se to vratlo zase to bude ..navraceni

tarot666 ( 31. října 2014 12:54 )

Byla to jen hlasatelka ale tady z ní bulvár dělá nějakou hrdinku a vizáž doby...hov.no,jen to byla pič.ka co podepsala s komoušema spolupráci a mohla fungovat.Tečka

ivoadler ( 31. října 2014 12:49 )

Přeslazená, to je to správné slovo. Stačí ji vidět jen na fotografii.

Zobrazit celou diskusi