Naposledy se necelou hodinu po poledni rozloučili rodinní příbuzní s hercem Janem Schánilcem, který 12. října podlehl dlouhé a těžké nemoci. Zemřel pouhé dva dny poté, co zemřel jeho kolega Pavel Landovský. Smutné je, že z herecké branže se se svým dlouholetým kolegou nepřišel rozloučit téměř nikdo. Pohřbu se zúčastnila pouze herečka Gabriela Vránová a prezident herecké asociace Jiří Hromada.

Znali jsme se z angažmá z vinohradského divadla. Měla jsem ho moc ráda,“ řekla Blesk.cz Vránová. Také Hromada se se Schánilcem loučil se smutkem ve tváři. „Byl vynikající dabér. Moc jsem si ho vážil,“ svěřil se nám Hromada.

Schánilec a Landovský byli společně s Jiřím Hrzánem, který zemřel již v roce 1980, slavnou trojicí obviněných ze znásilnění vypočítavé mladé prodavačky Ivy Janžurové, která se teď opět setká v hereckém nebi.

Video
Video se připravuje ...

Jan Schánilec Hanka Hoschlová, Lukáš Červený

Komedie Svatba jako řemen nezapomenutelně zapsala všechny tři herce do diváckých pamětí. Jan Schánilec byl v době natáčení na vojně, takže se vždycky muselo čekat, až dostane herec opušták. Kvůli směšnému vykreslení pohlavárů, vojáků a příslušníků Veřejné bezpečnosti se film dostal na 22 let do trezoru a mohl být promítán opět až po revoluci.

Schánilec byl mimo jiné i vynikající dabér. Na několik let propůjčil svůj hlas Jacku Nicholsonovi nebo Budu Spencerovi. Zároveň byl dabingovým režisérem a laureátem ceny Františka Filipovského.

Fotogalerie
12 fotografií