Tato halenka je novinkou v kolekci firmy Mango a je na ramínkách obchodů jen pár dnů. Přesto si už vysloužila kritiku, která zní z celé Evropy. Firma Mango se za ni už omluvila a použitý vzorek označila za nevhodný. Podobnosti si všimli uživatelé internetu, jejichž komentáře dolehly až k vedení této španělské značky, která má obchody také v Česku, a jak je podle Adely vidět, i na Slovensku.

V pátečním vysílání zábavného soutěžního pořadu Milujem Slovensko se Banášová objevila právě v této kontroverzní halence. „Neřeším, co na mě v kostymérně navléknou. Předpokládám, že ani kostymérka neměla žádné postranní úmysly. Toho vzoru jsem si opravdu nevšimla,“ řekla serveru Pluska.sk populární moderátorka.

Všimli si ale velmi vnímaví uživatelé Twitteru. Například Robert Fietzke na napsal: „Chcete být nacisticky šik v 21. století? Pak by se vám tahle blůzka od Manga mohla líbit.“ A další uživatel Twitteru označil halenku za součást „kolekce Evy Braunové“ v odvolávce na partnerku Adolfa Hitlera.

Mango se za možnou asociaci mezi halenkou a nacistickými jednotkami SS omluvilo. „Halenka Rayo patří do kolekce inspirované drobnými motivy a v této řadě jsou například modely se srdíčky či hvězdičkami,“ uvedla firma v prohlášení. „Mango lituje nešťastné asociace spojené s tímto vzorkem,“ dodala společnost, která nicméně halenku z prodeje nestáhla.

Je to za krátkou dobu už druhý případ, kdy oděvní firma šlápla se svými motivy krutě vedle. V srpnu se firma Zara omluvila za dětské pruhované tričko, na němž byla vyšitá žlutá hvězda. Triko tak nápadně připomínalo vězeňský mundúr z koncentračních táborů – o žluté šesticípé (Davidově) hvězdě nemluvě.