Včera se uskutečnil v pořadí už druhý smuteční obřad, ale tentokrát jen v nejužším kruhu rodinném. Už od rána začaly přípravy. Na hřbitov nejdříve přivezli květiny a věnce a rakev s tělesnými pozůstatky slavného herce, disidenta a dramatika, poté se začala sjíždět rodina.

Nechyběl hercův syn Jakub (38), sestra Helena (76) nebo druhá z jeho čtyř manželek Helena Albertová (73).

Se smrtí smířený Lanďák rodinu dopředu varoval, že si nepřeje kremaci a rád by spočinul pod obřím žulovým kamenem na Vysočině. „Víme, že chtěl být pohřben do země, ve které se narodil a ze které byl na dlouhá léta vyhnán, a chtěl být pohřben tam, kde leží jeho rodiče,“ svěřil se hercův syn Jakub Landovský s tím, že už má jeho tatínek klid.

„Obřad byl krásný, takhle by si to táta jistě představoval. Určitě se cítí jako v ráji,“ dodal Jakub.

 Dlouhá poslední cesta

S legendárním hercem se mohla rozloučit jak veřejnost, tak i jeho nejbližší. V pátek dopoledne se uskutečnila v kostele sv. Ignáce z Loyoly na pražském Karlově náměstí veřejná pieta, odpoledne se konal smuteční obřad pro rodinu a přátele slavného herce.

Pak se většina přítomných vydala průvodem za rakví, kterou nechala rodina převézt na kar do Novoměstské radnice a druhý den mu rodina dala poslední sbohem.

Fotogalerie
8 fotografií