Když Ivanka přišla do televize, byla jsem oslovena, abych posoudila, jestli je možné ji v určité době dostat na obrazovku. Když jsem slyšela a viděla její první vystoupení, proběhlo mi hlavou, že to bude velká práce. Pak jsem ale zjistila, že strašně chce! Vždy potřebuji, aby mi člověk šel svou energií naproti, společně ji pak zpracujeme a pošleme na diváka.

Cítila jsem, že Ivana ji v sobě má, ale jak ji uvolnit? Využily jsme na to zahradu na Bertramce, kde Ivanka běhala a já ji nutila z plna hrdla křičet větičky a říkanky staré 85 let, které si hájím jako poklad. Tvořily jsme takzvanou svalovou paměť. A musela jsem ji také naučit správně dýchat.

V Karlově stínu

Navíc měla zpočátku pocit, aby jako manželka Karla Gotta (75) nebyla lidem nepříjemná. Do té doby byla zvyklá být za ním, takže jsme musely nejdřív odbourat pocit, že je jeho stínem. Ivanka potřebovala nastoupit na obrazovku rychle. Naštěstí jako herečka ovládám postupy, jimiž lze získání řady dovedností urychlit, protože kdybych měla Ivanku učit normálními školními metodami, učila bych ji dodnes. Stouply jsme si třeba před kameru spolu, já ji chytla za ruku a spolu jsme hledaly temporytmus, rozvíjely fantazii, a to jí pomohlo.

Na trati maratonu

Pak jsme zapracovaly na tom, jak oslovit diváky. Moderátoři pořadů, jako jsou VIP zprávy na Primě, musejí mít interpretační myšlení, a to Ivanka jako zdravotní sestřička neměla. V tomto jí velmi pomohlo, že ráda četla pohádky pro své holčičky. Pracujeme spolu dál, to se nedá zastavit, to je maraton. Ale ta dřina se vyplatila!

CH vyslovuje jako H

Ivanka pochází z Opavy, takže dodnes musíme hlídat některé její mluvnické nešvary. Když má být třeba na konci slova CH, Opaváci ho vysloví jako H. Místo KDYŠ řeknou KDYŽ. Samozřejmě se to píše se Ž, ale vysloví se to jako Š! Nebo koncovka MOC, tu vysloví jako MOZ. Když Ivanku sleduji na obrazovce, píšu si poznámky a pak jí hned volám!

Fotogalerie
6 fotografií