„Byl jsem požádán, abych převzal po Jiřím Schmitzerovi, který chce do hereckého důchodu, což si myslím, že je velká škoda (!), roli jedné permanentně přiopilé nájemnice Maryšky ve Svaté rodině,“ vyzradil Navrátil, který se Schmitzerem hraje ve Studiu Ypsilon. „Na tuto roli jsem se připravoval o prázdninách, které jsem trávil na chatě, a tak jsem do místní hospody chodil v sukni,“ říká Olda v rozhovoru pro Ypsilonský zpravodaj.

Náznaky, že se syn Jiřího Sováka (†79) chystá seknout s herectvím úplně, přišly už loni. „Nechtěl hrát už ani v tomto filmu. Hrozně dlouho to odmítal, pořád mi vysvětloval, že to nemůže dělat, že je unavený, zhnusený,“ prozradil režisér Zdeněk Tyc (58), který ho ve svém filmu Jako nikdy obsadil do hlavní role muže umírajícího na rakovinu.

Nakonec v něm Schmitzer nejen hrál, ale dokonce za něj dostal Českého lva.

29 let věrný Ypsilonce

Za svou kariéru Jiří Schmitzer působil pouze na dvou divadelních scénách. Po absolvování DAMU v roce 1974 hrál 11 let v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Od roku 1985 je členem Studia Ypsilon.

Otec měl větší výdrž

Jiří Sovák (†79) se hraní vydržel věnovat déle než syn, divadlu třeba celých 42 let. Od svého působení na dramatickém oddělení Konzervatoře Praha, kdy po večerech účinkoval v kabaretním divadle Živé jeviště, až do odchodu do důchodu z ND v roce 1983. Filmy ovšem točil prakticky až do své smrti, naposledy Návrat ztraceného ráje Vojtěcha Jasného. To se psal rok 1999, další rok v září zesnul.

Fotogalerie
8 fotografií