Jana nenaletěla překupníkům. Fenku francouzského buldočka si s partnerem minulé Vánoce přinesli z buštěhradského útulku, kam se Babeta dostala z množírny.

„Je to taková naše válečná veteránka,“ říká herečka. Fenka neměla žádné hygienické návyky, bála se lidí, neuměla jíst z misky a byla v zoufalém fyzickém stavu. „Poloslepá, polohluchá, zcela zdecimovaná po opakovaných podomácky dělaných císařských řezech, vyčerpaná z nekonečného koloběhu rození štěňat,“ líčí utrpení Babety herečka.

V týrání jsme vynalézaví

Jana Stryková se nyní rozhodla podpořit iniciativu ochránců zvířat, veterinářů a chovatelů nazvanou »Den pro štěně«. „Co se týká množíren, je Česká republika absolutní evropskou jedničkou. Je to opravdu smutné zjištění, že v týrání zvířat jsme takto vynalézaví,“ říká. Podle ní spousta lidí ani netuší, jak taková množírna vypadá. „Chtěla bych, aby se o této problematice dozvěděla širší veřejnost a taky bych si moc přála pomoci týraným zvířatům. To je samozřejmě to nejdůležitější,“ vysvětluje herečka, proč kampani propůjčila svou tvář.

Vzkaz všem

„Lidé by si měli předem rozmyslet, od koho si své vysněné štěňátko kupují a nepodporovat kvůli nízkým cenám, líbivé fotce v inzerátu nebo jen proto, že je pejsek ihned k mání, týrání zvířat,“ apeluje herečka.

Co je »Den pro štěně«

Osvětový happening Den pro štěně se uskuteční 19. září v pražské Stromovce a dalších městech ČR. Organizátoři se tak připojí k aktivitě ochránců zvířat, veterinářů a chovatelů ve Velké Británii a v Austrálii. Do akce se zapojí i němečtí ochranáři. Cílem je informovat veřejnost, ale i politiky a orgány státní správy o zvěrstvech, která páchají množitelé a překupníci psů, a poskytnout veřejnosti rady, jak jim nenaletět, nepodporovat je a vybrat si zdravé štěňátko od slušného chovatele.

Veterinářka Martina Načeradská: Fenky rodí v okovech, štěňata trpí

Ordinací pražské veterinářky Martiny Načeradské prošla již řada pejsků z množíren a je to vždy smutná záležitost.

Jak žijí a rodí psí »matky« v těchto zařízeních?

„Představte si, že jste matka, jste okovem přivázaná ke zdi a máte tam jedno dítě za druhým. Vždy vás jen nechají někým znásilnit.“

Jak mohou v takových podmínkách o štěňátka pečovat?

„Nemohou. V normálních podmínkách fenka štěněti poté, co se napije, olizuje a masíruje bříško. Když se vyprázdní, odstraňuje mu tak trus okolo zadečku. Jenže máma v okovu nemá šanci to dělat.“

Co to pro štěně znamená?

„Často trvalé následky. Dlouhosrstým štěňatům oslova mu hnije zadek za živa. Pak se konečník zjizví, ale zůstane natolik poškozený, že se štěně celý život nemůže pořádně vyprazdňovat, řve bolestí, hromadí se mu tam trus a trpí. Bohužel se s tím v zásadě nedá nic dělat.“

Už jste se s tím setkala?

"Ano. V momentě, kdy jedna majitelka s fenečkou, která se nemohla pořádně vyprázdnit, ke mně přišla, investovala do její léčby už přes dvacet tisíc. Operace by byla na 80 až 90 % neúspěšná. Další pejsek měl dírku velkou dva až tři milimetry. Tady se dalo doporučit jedině uspání."

Co ještě si štěňata z množíren přinášejí do života?

"Jsou většinou ustrašená, bojácná, šilhají, mají hydrocefalus. Mají lidově řečeno volná kolena, operace jednoho přijde na cca 10 tisíc, záleží na klinice. Mají neprůchodné slzné kanálky, celý život jim pak tečou slzy, mokvá jim to a hnije. Jsou plní parazitů a mají řadu dalších zdravotních problémů.

Fotogalerie
7 fotografií