Hrůzuvčera převezla sanitka na vyšetření do pražské nemocnice Motol a poté do rehabilitačního zařízení nedaleko Prahy. Podle informací televize Prima by se měl léčit na specializované klinice v Kladrubech, tam ale jeho hospitalizaci nepotvrdili.

 

Informaci o tom, kde se léčí, úzkostlivě odmítá sdělit i jeho tým. Jisté je tedy pouze to, že rodina a především manželka Linda, která si v posledních týdnech prošla peklem, to k němu budou mít mnohem blíž než v posledních kritických týdnech.

A právě klid a blízkost svých milovaných teď zpěvák potřebuje ze všeho nejvíc. Trpí totiž posttraumatickou amnézií, která se vyznačuje zmateností, výpadky paměti a roztěkaností.

 

Ty se projevily i včera při rozhovoru s redaktorkou Blesku, která se ho několikrát zeptala na jeho stav. Hrůza se však zajímal o něco zcela jiného... „To je vaše auto? Není? Něco vám dám, ale až potom... Kde máte auto?“ překvapil zpěvák mimoděčným zájmem. Usedl na lavičku a na krátkou chvíli si sundal z oteklých očí i černé brýle. „Chtěl bych cigáro, ale v klidu...,“ obrátil se na sestru. S kouřením už přitom Hrůza dávno seknul!

A i dál vykládal – jak se říká – z cesty. „Já vám něco řeknu, už nejsem nemocný. Jsem zdravý člověk. Dneska už jsem. Přes noc jsem se vyléčil. Nejsem nemocný,“ opakoval dokola. Podle manažerky Martiny Tůmové je to tím, že trpí ztrátou paměti.

 

„Michal neví, co mluví. Má amnézii,“ řekla Blesku. Vše se snad spraví během rehabilitace, která jej teď čeká, každopádně s návratem do společnosti to bude mít zpěvák ještě velmi těžké...

 

 

Posttraumatická amnézie

 

 

Pacienti s poraněným mozkem mohou trpět po probuzení z umělého spánku tzv. posttraumatickou amnézií. Nemocní mají poruchy paměti, jsou více zmateni či dezorientováni. Tento stav obvykle odezní, ale nedá se přesně určit, kdy. Pacientům pomáhá i cílená rehabilitace ve specializovaných zdravotnických zařízeních, protože první půlrok po poškození mozku je velmi důležitý z hlediska rekonvalescence.

Jedná se o celkovou nebo částečnou ztrátu paměti způsobenou úrazem. Jinými slovy, jde o paměťový výpadek, tzv. »okno«, na různě dlouhou dobu po poranění mozku.

 

 

Fotogalerie
2 fotografie